jij leest

deel 2 organic cosmetica vragenvuurtje met vitaminstore.

20

deel 2 organic cosmetica vragenvuurtje met vitaminstore.

Organic cosmetica

Ja ja dames, de titel zegt het al, het is tijd voor de tweede ronde van ons organic cosmetics vragenvuurtje met Vitaminstore! Specialist Noëlle heeft álle resterende vraagstukken beantwoord. Dus mocht je jouw vraag en antwoord niet tegen zijn gekomen in deel 1, dan vind je ‘m ongetwijfeld hier. En uuh, dit is ook interessant leesvoer voor degenen die geen vragen hebben ingestuurd. Dat je het even weet… 

Missed the memo?

Ben je nieuw op We Are Eves en heb je stiekem geen idee waar bovengenoemde over gaat: wij hebben een toffe samenwerking met Vitaminstore. Onze allereerste collab and more to come soon, zó leuk. Enfin, hier kun je er meer over lezen, maar in een notendop houdt dit in dat zij natuurlijke producten van mooie merken beschikbaar stellen. Deze worden door onze Beauty Editors getest. Zij delen hier op hun beurt weer eerlijke reviews over met de community

Een ander tof gedeelte van deze samenwerking is dat we specialistische kennis in huis hebben wat betreft natuurlijke comsetica. Om deze reden hebben wij onze members onlangs opgeroepen alle vragen met betrekking tot organic cosmetics in te zenden, welke door de specialist van Vitaminstore beantwoord wordt. Daar hebben we er echt giga veel van ontvangen en we hebben de boel daarom opgesplitst. In dit artikel kun je deel 1 van de antwoorden die deskundige Noëlle onlangs heeft gegeven vinden. En hieronder kun je part 2 rustig doornemen. Voor het overzicht hebben we weer een onderverdeling gemaakt tussen huid, haar & make-up en algemeen. Veel leesplezier!

Organic cosmetica

Vragen organic cosmetica: huid 

1. Vraag Beauty Editor @Daimyvd:
Hoi, ik ben op zoek naar een fijne dagcrème. Zelf heb ik verschillende producten geprobeerd, maar door mijn gecombineerde huid blijft het lastig. Vaak blijft mijn huid vettig! Ook ben ik benieuwd naar fijne producten voor mijn bos krullen. Het is lastig om een prettig product te vinden die niet snel vettig of zwaarte creëert in mijn haar.

Antwoord Noëlle: Een goede dagcrème voor de gecombineerde huid is de Deep Moisture Fluid van Madara. Een fluid trekt beter in de huid en laat geen vettig laagje achter. Het is ook nog eens geschikt voor de gecombineerde huidsoorten, omdat het vette en droge delen in balans brengt. Wat betreft je haar; de productlijn die heel goed aansluit bij wat je zoekt is de Nourish & Repair Shampoo en conditioner van Madara. De shampoo is vrij van parabenen en SLS, reinigt op zachte wijze, helpt tegen futloze lokken en geeft een mooie glans. 

2. Vraag Eves-member @elianedik:
Wat is de beste zonbescherming olie of vloeibare crème?

Antwoord Noëlle: De beste bescherming kies je door naar de beschermingsfactor te kijken. Het gaat om de SPF die er in zit en niet zo zeer of het een olie of een crème is. Kijk je naar welke zonbescherming het beste of meest vriendelijk voor het zeeleven en de natuur is, dan zijn dit zonnebrandproducten op basis van olie. Ze zijn waterproof en geven in het zeewater minder product af. 

3. Vraag Eves-member @b_a_mblank:
Door pijnmedicatie transpireer ik alleen extreem op mijn gezicht. Het kan in stroompjes lopen. Er zijn een of twee producten die je kunt aanbrengen, maar die verstoppen je poriën. Zijn er speciale producten of vitamines die kunnen helpen dat je make-up blijft zitten? Ik zou me kunnen voorstellen dat vrouwen in de overgang hier ook last van hebben.

Antwoord Noëlle: Om de zweetproductie in je huid te verminderen zou je salie kunnen proberen. Dit is een kruid dat overmatig zweten tegengaat. Salie kan interacties aangaan met bepaalde reguliere medicijnen dus zou je voor gebruik eerst even moeten overleggen met je arts. Wat betreft gezichtsverzorging: kies voor een fluid of een gel want die trekken snel in de huid zonder dit af te sluiten en de poriën te verstoppen. Madara heeft de Deep Moisture Fluid en de Deep Moisture Gel.

4. Vraag Beauty Editor @Philipinnewouters:
Wat is de beste zonnebrand voor een (pasgeboren) baby lieve @Vitaminstore? #wantindeschaduwisookzon

Antwoord Noëlle: Een merk dat we als een van de beste beschouwen op het gebied van babyhuidverzorging is Naif. Ze hebben ook hele fijne zonnebrandproducten die geen huidbeschadigende of huidirriterende ingrediënten bevatten.

5. Vraag @el.poekie
Ik heb last van rosacea acne… hebben jullie producten die goed voor mijn huid zijn?

Antwoord Noëlle: Wanneer je last hebt van rosacea acne kun je ter ondersteuning van de huid de Zuivere GLA van Vitaminhealth inzetten, gecombineerd met de Zink Bisglycinaat. Daarnaast is het belangrijk om voeding zoals zuivel en suiker te minimaliseren of helemaal niet te eten. Eet in plaats daarvan extra groenten (minimaal 300 a 500 gram per dag) en 2 x per week vette vis voor voldoende inname van omega 3. Uiteraard kun je ook kiezen voor een Omega 3 supplement zoals de Super Visolie Extra Sterk van Vitaminhealth. 

6. Vraag @lotsoflauie:
Waarom zijn de producten van @vitaminstore doorgaans beter dan die van de gewone drogisterij?

Antwoord Noëlle: Een drogisterij verkoopt over het algemeen geen producten die orthomoleculair verantwoord zijn. Dit betekent dat de producten optimaal gedoseerd zijn, voedingsstoffen bevatten die goed worden opgenomen door het lichaam en van een zo zuiver mogelijke kwaliteit zijn. Deze producten staan dan ook onder strenge kwaliteitscontroles.

7. Vraag @maartjevanmeijel:
Een combi-vraag over natuurlijke skincare en vitamines. Zijn vitamines in natuurlijke skincare een must en zo ja, waarom?

Antwoord Noëlle: Vitamines zijn niet persé een must in natuurlijke skincare en zijn alleen op basis van bijvoorbeeld kruiden ook zeer werkzaam. Wel is het zo dat een gezonde huid valt of staat met het eten van voldoende vitamines en mineralen. Alhoewel ze van binnenuit het beste gevoed wordt kunnen ook via de huid micro nutriënten worden opgenomen. Ze dringen door tot de huidlaag waar de haarvaatjes zich bevinden en komen zo in de bloedbaan terecht.

Overigens bepaalt ook de vorm van vitamines in hoeverre deze goed worden opgenomen door de hui. Vitamines in crèmes kunnen dus wel de werking van een product ondersteunen. Vitamines in crèmes kunnen dus wel de werking van een product ondersteunen.

8. Vraag @annekehoekstraaa:
Waarom werken/reageren skincare-producten niet altijd even goed op elke huid. Zijn de producten van Vitaminstore daarom ook op verschillende soorten huidtypen uitgetest?

Antwoord Noëlle: Onze producten worden op verschillende huidtypen getest, maar dit geeft geen garantie omdat ieder mens een unieke huid heeft. De producten van Vitaminstore zijn in principe geschikt voor alle huidtypen. Het blijft altijd even uitproberen welk product het beste bij je past. Elke huid is anders en heeft daarom ook andere ondersteuning nodig.

9. Vraag @meowsandmuzzles:
Kun je met supplementen, en zo ja met welke, je rimpels of oneffenheden van binnenuit aanpakken, en er voor zorgen dat je een stralende teint hebt?

Antwoord Noëlle: Een collageen supplement is heel effectief om oneffenheden en rimpels van binnenuit te verzachten. Je kunt hiervoor het Collageen Poeder gebruiken van Vitaminhealth. Een stralende teint krijg je vooral door voldoende slaap, het drinken van genoeg water en het eten van veel groenten en fruit. Daarnaast kun je 1 a 2 keer per week je huid licht scrubben om dode huidcellen te verwijderen en een gezonde glow op je gezicht te krijgen. 

Organic cosmetica

Vragen organic cosmetica: haar & make-up

1. Vraag Eves-member Femke:
Wat ik graag zou willen weten is met welke vitamine ik voller haar krijg? En welke shampoo meer volume geeft aan fijn haar?

Antwoord Noëlle: Ter ondersteuning van je haar kun je biotine inzetten, ook wel vitamine H genoemd. Het bevordert de stofwisseling, draagt bij aan een normale haargroei en houdt de haren glanzend en sterk. We adviseren daarnaast om altijd diverse B vitamines in te nemen, omdat ze een sterke synergie met elkaar hebben. Het beste kun je kiezen voor een multivitamine waar een hoog gedoseerd B complex in zit zoals de Mega Multi van Vitaminhealth, welke je naast de biotine (2000 mcg – 3000 mcg) inneemt.

Aanvullend kun je de Grow Volume Shampoo van Madara gebruiken op basis van cafeïne, zink en B vitamines. De shampoo is rijk aan vitamine B3 (niacine) en B5 (pantotheenzuur) en helpt de groei en verdikking van de haren. 

2. Vraag Eves-member:
Hoe maak ik als beauty en vooral make-up lover de overstap naar natuurlijke cosmetica zonder gelijk al mijn oude fijne spulletjes weg te doen? Waar maak ik het meeste verschil mee? En welke normale soort make-up producten (bv foundation, blush etc) zou ik als eerste moeten vervangen omdat die het slechts voor je huid zijn en welke kan ik nog met een gerust hart nog een even gebruiken? 

Antwoord Noëlle: Wanneer je de overstap wilt maken naar natuurlijke producten dan adviseren we om dit stap voor stap te doen zodat je al je huidige producten op kunt maken. Op deze manier geef je jezelf ook de tijd om een goed alternatief te vinden. Begin met het vervangen van je dagcrème, deodorant en bodylotion. Dit zijn producten die het meest gebruikt worden. De overige spullen kun je in de loop van het jaar vervangen voor natuurlijke varianten. 

3. Vraag Eves member @cher_jacques@hotmail.com:
Zitten er in organische cosmetica (dan bedoel ik met name de make-up) ingrediënten die verzorgend zijn voor bijvoorbeeld de huid, wimpers en lippen?

Antwoord Noëlle: Ja, dit is vaak het geval. In de meeste organische lippenbalsems bijvoorbeeld zitten stoffen zoals bijenwas die de lippen soepel en zacht houden zonder dat het ’verslavend’ werkt. Ook de meeste organische make-up bevat stoffen die een verzorgende, beschermende en/of hydraterende werking hebben.

4. Vraag Eves-member @annemarieonline):
Natuurlijke ingrediënten en organic cosmetica klinkt als heel goed voor je huid, maar wat is eigenlijk het verschil voor je huid tussen gewone make-up en de natuurlijke variant?

Antwoord Noëlle: Het verschil tussen gewone make-up en organic cosmetics is dat er geen chemicaliën worden gebruikt. Hierdoor zijn de producten zachter voor je huid en leiden ze minder snel tot huidirritaties. Daarnaast zijn de chemicaliën in gewone make up belastend voor je lichaam. Deze stoffen kunnen leiden tot een hormonale disbalans en/of een overbelasting op ontgiftende organen zoals de lever wat uiteindelijk weer huidproblemen kan geven.

organic cosmetica

Vragen organic cosmetica: algemeen

1. Vraag Eves-member @Fi:
Bestaat er een product tegen mee-eters?

Antwoord Noëlle: Om mee-eters te verwijderen kun je de Pil’aten Blackhead creme – dit is een peel-off houtskoolmasker – gebruiken. Om je huidverzorging dagelijks te boosten, kun je de “Gezichtslotion speciaal” van Dr. Hauschka inzetten. Dit is een tonic die een mee-eter gevoelige huid ondersteunt met antibacteriële kruiden. Het reinigt de poriën en bij dagelijks gebruik wordt de vergrote exemplaren kleiner.

2. Vraag Eves-member @chris.ummels:  
Wanneer is een beauty product organic en waar is het aan te herkennen?

Antwoord Noëlle: Het woord “biologisch” (of organic) is wettelijk beschermd. Biologische producten zijn dan ook altijd gecertificeerd met een keurmerk. Naleving van de regels om hieraan te voldoen wordt streng gecontroleerd. Naast het Europese Bio Keurmerk zijn er ook nog andere keurmerken zoals: het internationale Demeter-keurmerk, EKO in Nederland, Biogarantie in België, AB van Ecocert in Frankrijk en Bio-Siegel en Naturland in Duitsland. Je vindt ze op de verpakking van een product.

3. Vraag Eves-member @eperez27ar:
Natuurlijke cosmetica producten bevatten vaak ‘natuurlijke’ ingrediënten. Ik vraag mij af of het aan te raden is deze groene cosmetica te gebruiken. Toch lijkt het een trend. Ze worden steeds populairder omdat men steeds meer oog heeft voor biologische en duurzame producten in het algemeen. Kan iemand in het kort uitleggen wat de voor en nadelen zijn van dergelijke producten?

Antwoord Noëlle: Het voordeel van natuurlijke cosmetica is dat je geen chemicaliën meer op je huid smeert die belastend zijn voor je lichaam. Deze stoffen kunnen leiden tot huidirritaties, hormonale disbalans en/of een overbelasting op ontgiftende organen zoals de lever. Het nadeel van goede kwaliteit natuurlijke cosmetica is dat het wat prijziger kan zijn in vergelijking met reguliere producten. 

4. Vraag Eves-member @mareva112:
Wat is het beste allround organic product wat je voor meerdere dingen kunt gebruiken, zodat je zo min mogelijk producten op je shelfie hebt staan? 🙂 Als ik mezelf de vraag stel; What do you REALLY need? merk ik dat ik lastig een keuze kan maken. Dus wat is jullie advies? Ps. ik stel mezelf deze vraag vaak omdat het beter is voor het milieu (minder producten = minder belasting voor het milieu = duurzaam) en mijn portemonnee is me ook dankbaar 🙂

Antwoord Noëlle: Een product wat in te zetten is voor álles bestaat helaas niet. Producten die je kunt combineren zijn een dag- en nachtcrème of bijvoorbeeld een dagcrème met een beschermende factor zoals de Hyaluronic Anti-Pollution CC Cream SPF 15 van Madara (deze heeft wel een (natuurlijk) tintje), of de getinte dagcrème Natural Light/Medium SPF 6 van Earth-line. 

5. Vraag Eves-member @hawaicoconutlady:
Graag zou ik willen weten welke organic cosmetica daadwerkelijk ‘organic’ zijn? Ik smeer namelijk heel graag natuurlijke producten op mijn huid en daarnaast eet ik biologische voeding. Het verschil proef je meteen! Nu nog een verantwoorde crème voor de gevoelige/droge huid 🙂 

Antwoord Noëlle: Het antwoord hierop kun je vinden onder vraag 2 van ‘Vragen organic cosmetica: algemeen’. Wat betreft een verantwoorde crème; er zijn verschillende merken zoals Madara, Weleda en Dr Hauschka die organic verzorgingsproducten verkopen. Een geschikte natuurlijke crème voor de gevoelige en droge huid is de Dr Hauschka Rozencreme

Organic cosmetica

6. Vraag Eves-member @tomorrow:
Zijn jullie producten op proefdieren getest?

Antwoord Noëlle: Nee, geen enkel product is getest op proefdieren. De Europese wetgeving en dus ook Nederlandse wetgeving verbiedt dit gelukkig.

7. Vraag Eves-member @Annepan:
Is organische cosmetica wel echt groen? Of zit er stiekem een beetje poepbruin (troep/rotzooi) in? Dat het dus niet 100% biologisch is?

Antwoord Noëlle: Dit is een goede vraag! Wanneer een organisch cosmeticamerk gecertificeerd is en het EKO of EcoCert voert, dan kun je er vanuit gaan dat het product voor 95% organisch is. De overgebleven 5% van de ingrediënten worden strikt gecontroleerd, waarbij wordt gelet op de aanwezigheid van mineralen, organische zuren, zouten of andere veilige en natuurgelijkende ruwe materialen.

8. Vraag Eves-member @eefie84:
Ik ben in blijde verwachting en weet dat wat ik smeer en eet mijn kleine spruit ook meekrijgt. Hoe weet ik zeker dat ik de beste producten gebruik? En wat adviseren jullie mij? Want ik weet zeker dat er producten zijn die verrassend positief uitpakken die ik niet ken/gebruik maar ook producten waarvan ik denk dat ze goed zijn.

Antwoord Noëlle: Gefeliciteerd! Een algemene richtlijn bij het gebruik van skincare is dat deze zoveel mogelijk organisch moet zijn (b.v Madara, Dr. Hauschka en Borlind) om te voorkomen dat er synthetische stoffen in jouw systeem en dat van je kindje komen. Er zijn ontzetten veel beauty-artikelen op de markt. Sommige met een heel positieve werking en andere met een minder sterk effect. Echter, de werking die jij persoonlijk ervaart van een huidverzorgingsproduct of een supplement hoeft een ander niet zo te ervaren. Het beste kun je advies inwinnen bij iemand die jouw persoonlijke voorkeuren en situatie kent en een advies op maat geeft.

Echter, de werking die jij persoonlijk ervaart van een huidverzorgingsproduct of een supplement hoeft een ander niet zo te ervaren. Het beste kun je advies inwinnen bij iemand die jouw persoonlijke voorkeuren en situatie kent en een advies op maat geeft.

9. Vraag Eves-member @brigitte344:
Vraagje over de Annique rooibos thee. Deze is goed tijdens de pollentijd staat ook op jullie site Vitaminstore. Hoe komt het dat deze rooibosthee dat wel ‘claimt’ en andere rooibosthee niet? De thee is sowieso erg lekker 🙂 #beautycomesfromwithin

Antwoord Noëlle: Fijn dat je de thee lekker vindt! Dit heeft te maken met de claimverordening. Je mag niet zomaar een bepaalde werking claimen over een product. Rooibos valt onder de botanicals en de claim dat de thee een positief effect heeft bij hooikoorts, wordt op dit moment nog oogluikend toegelaten. Er wordt nog onderzocht of hier voldoende bewijs voor is. Zo niet, dan mag de claim niet meer gemaakt worden. Sommige merken kiezen er voor dit zekerheid niet te gebruiken en andere wel, zolang het mag. 

10. Vraag Eves-member @Tara:
Waarom zit er in veel natuurlijke cosmetica Limonene, Linalool en Geraniol? Er wordt beweert dat maar een gering aantal mensen hier allergisch op reageert, maar volgens dermatologen kunnen deze producten onzichtbare schade toebrengen die pas jaren later zichtbaar wordt.

Antwoord Noëlle: Deze stoffen worden toegevoegd vanwege hun geur. Ze geven cosmetica een frisse citrus- en rozengeur. Het is inderdaad bekend dat mensen allergisch kunnen reageren op deze stoffen. Dat ze onzichtbare schade toebrengen aan de huid is niet algemeen bekend. Dermatologen zouden dit moeten melden zodat hier onderzoek naar gedaan kan worden en de wetgeving hieromtrent aangepast kan worden.

Organic cosmetica

11. Vraag @happy_age.nl:
Welke vitamine kun je het beste slikken bij vermoeidheidsklachten?

Antwoord Noëlle: Vermoeidheid kent vele verschillende oorzaken. Het is dan ook altijd belangrijk te achterhalen waar het vandaan komt. Het kan bijvoorbeeld komen door stress, slaapproblemen of hormonale klachten. Magnesium helpt bij het verminderen van vermoeidheid, maar ook B12 helpt de natuurlijke energie in je lichaam te activeren.

Let daarnaast goed op of je met je voedingspatroon voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die belangrijk zijn voor energie aanmaak en of je voldoende vitamine D aanmaakt/binnenkrijgt (voornamelijk via zonlicht maar ook een beetje via voeding). Vitamine D kun je eventueel laten testen bij de dokter. Een optimale waarde ligt tussen de 80 en 125 nmol/l. Wij adviseren het hele jaar door vitamine D te nemen; in de zomer tussen de 10 a 25 mcg per dag en in de winter kun je dit verdubbelen naar minimaal 20 a 50 mcg per dag. 

12. Vraag @marianneevenema:
Hoe worden alle producten getest, als dit niet op dieren wordt gedaan? ??

Antwoord Noëlle: Onze eigen producten worden op mensen getest, maar er zijn verschillende alternatieve methodes om producten te beoordelen. Er zijn diverse cel gebaseerde tests en weefselmodellen om de veiligheid van cosmetica te testen. Ook wordt er kunsthuid gecreëerd, gemaakt van menselijke cellen waar tests op worden gedaan. Verder kan er getest worden via geavanceerde computermodelleringstechnieken.

That’s a wrap!

Zo meiden, dat waren dan álle vragen en het bijbehorende antwoord. Heb je trouwens nog meer vraagstukken wat betreft organic cosmetica, blijf ze vooral stellen in de community. Noëlle is altijd bereid ze te beantwoorden. Daarnaast hebben we ook een aantal members en Beauty Editors in huis met kennis op dit gebied. En uiteraard kun je altijd even op de branded Shelfie van Vitaminstore koekeloeren als je fijne, natuurlijke producten wilt ontdekken. Oh, en heb je zelf dé ultieme beauty tip? Ook dat zien we graag nog steeds op onze stream voorbijkomen. Sharing is caring!