jij leest

natuurlijke shampoo, no poo of low poo: ken jij het verschil?

8

natuurlijke shampoo, no poo of low poo: ken jij het verschil?

Natuurlijke shampoo

Onlangs vroegen we ons nog af wat nu precies het verschil is tussen vegan, organic en natural skincare. We zochten het uit en inmiddels is het ons wel duidelijk. Voor jou (nog) niet? Alle informatie kun je hier vinden. But anyway, we zijn weer très confused. Dit keer op het gebied van haarverzorging. We hebben namelijk wat termen de revue zien passeren wat betreft het wassen van onze haardos: siliconen, parabenen, no poo, low poo… Uiteraard is Eves weer op onderzoek uit gegaan en nee – geen zorgen – die laatste twee hebben niets met uuh poep te maken, wel alles met natuurlijke shampoo en hair care. Je ontdekt hieronder meer.

No poo

Oké, geen pooh dus, maar wel ‘no poo’ en dat wil zeggen: je haar alleen met water en zónder shampoo wassen. Waarom zouden we dit doen? Nou da’s simpel; shampoos bevatten vaak agressieve stoffen die onze hoofdhuid kunnen beschadigen. Daarbij wordt al het vet van onze huid en haarwortels verwijderd. Je zou kunnen zeggen dat dit laatste ook de bedoeling is, maar zodra al het vet weg is wordt er automatisch extra huidvet aangemaakt. Het gevolg is een vette haardos, we gaan wéér wassen en tadaa; de vicieuze shampoo-cirkel/-verslaving is een feit.

Om van de shampooverslaving af te komen proberen we onze haren minder te wassen, of we gaan voor de cold turkey methode. Dat wil zeggen: gebruik van alléén water (de meest natuurlijke ‘shampoo’) bij het reinigen van de lokken. Dit is effectiever dan terugschroeven van het aantal wasbeurten, want zelfs door maar één keer per week shampoo te gebruiken houd je het ‘vettig-haarproces’ in stand. En dat willen we natuurlijk niet. Maar ja, alleen aqua of beter gezegd, no poo is een behoorlijke uitdaging. Het voelt minder fris dan je gewend bent en oogt in beginsel vaak vetter dan ooit. Toch schijnt deze ‘detoxperiode’ beloond te worden met een gezonde, glanzende haardos als je het minimaal 6 weken volhoudt.

Low poo

Klinkt de no poo haarwasmethode niet als jouw ding, dan zou je low poo kunnen overwegen. In dit geval ga je niet helemaal zonder shampoo door het leven, maar maak je de periodes tussen het haarwassen door steeds langer. Dus was je het dagelijks, doe het vervolgens om de dag. Bouw het af met steeds meer dagen, totdat je een ritme hebt bereikt waar jij je content bij voelt. Het gros stopt bij één à twee keer in de week wassen, maar dit kan voor jou natuurlijk anders zijn. Een ander idee is minder shampoo per haarwasbeurt gebruiken. Vul een apart flesje hier voor de helft mee en leng het aan met wat water. Zo kick je langzaam van je shampooverslaving af.

Wat je eventueel ook kunt doen is een low poo shampoo aanschaffen, de schappen staan er tegenwoordig vol mee. Of kies voor een andere manier van de low poo methode uitvoeren: je haar reinigen met iets anders dan shampoo. Bijvoorbeeld met natuurlijke zepen zoals olijf- en marseillezeep of kleipoeder, baking soda en azijn. De ervaringen hiermee zijn wisselend. De één zweert erbij en de ander zegt last te krijgen van droog, stug haar en een trekkerige hoofdhuid.

Natuurlijke shampoo
Kevin Murphy Angel Wash – parabeen- en sulfaatvrij 

Natuurlijke shampoo – parabenen, siliconen, synthetische parfums?

Eigenlijk zijn de no en low poo’s bedacht omdat we onze haartjes het liefst wassen met natuurlijke shampoo, of iets dat zo natuurlijk mogelijk is. Niet alleen goed voor het haar, ook voor het milieu. Maar jeetje, ook op dit gebied kom je van alles en nog wat tegen. Parabenen, siliconen, SL(E)S….. we zeiden het toch, très confusing. Het is slechts een kleine greep uit de stoffen die je zo veel mogelijk dient te vermijden als je op de au naturel tour wilt gaan wat betreft hair care. Hieronder een kort overzicht van wat de genoemde stofjes betekenen:

  • Parabenen – Alle producten waar water in verwerkt is kunnen bederven. Dit wordt voorkomen door ze te conserveren. Parabenen zijn simpelweg goedkope conserveermiddelen, welke de structuur hebben van vrouwelijke hormonen. Zodra ze worden opgenomen via je huid kunnen ze daardoor de hele hormoonhuishouding in de war schoppen. Aiii.
  • Siliconen – Siliconen lijken qua eigenschappen op vetten, maar dat zijn ze niet. Ze leggen een filterlaag om je haarsprieten heen waardoor ze soepeler worden. Klinkt goed, máár: het bouwt zich op en dat zorgt uiteindelijk voor ongezonde, slappe en doffe lokken. Let op, ze worden vaak ook anders genoemd: Cyclomethicone, Dimethicone, Methicone, Amodimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone/Cyclopentasiloxane etc.
  • Synthetische parfums – Vrijwel alle niet-biologische shampoos bevatten synthetische geurstoffen. Sommige kunnen geen kwaad, maar andere kunnen irritaties veroorzaken of een hormoonachtige werking hebben. Helaas weet je vaak niet welke stoffen er precies gebruikt zijn. Cosmeticamerken mogen namelijk volstaan met het mysterieuze ‘parfum’, ‘aroma’ of ‘fragrance’ om de mix aan te duiden.
  • SLS en SLES – Deze vonden we het meest ingewikkeld klinken van allemaal. Oké, laten we beginnen met het volledig uitschrijven van de afkortingen: SLS is Sodium Lauryl Sulfate en SLES staat voor Sodium Laureth Sulfate. Wat is het precies? Nou dat gaan we je nu vertellen: het zijn synthetische schuimmiddelen die erg agressief zijn voor je haar en hoofdhuid. Deze stoffen zijn extreem goed in het verwijderen van vuil en vet, en worden daarom ook gebruikt in wasmiddelen en industriële zeep. Voor gebruik op mensen zijn ze eigenlijk té goed. Ze kunnen hoofdhuidirritatie veroorzaken met jeuk en huidschilfers tot gevolg. Ook je natuurlijk huidbarrière kan afnemen woordoor er wondjes kunnen ontstaan en je meer stoffen opneemt dan de bedoeling is.

Oef, klinkt allemaal niet best, maar thank God voor 100% natuurlijke shampoo. Alle bovengenoemde ingrediënten zitten hier namelijk niet in.

Anyway, je bent nu op helemaal de hoogte van het wel en wee wat betreft haren wassen en wij zijn nieuwsgierig: ga jij voortaan voor low poo, no poo of natuurlijke shampoo?

 

Beeld: Unsplash en Trebbor Andersom