jij leest

al jullie organic cosmetica vragen beantwoord door de specialist van vitaminstore, part 1.

28

al jullie organic cosmetica vragen beantwoord door de specialist van vitaminstore, part 1.

Organic cosmetica

Naar aanleiding van onze samenwerking met Vitaminstore hebben wij jullie opgeroepen ál jullie vragen over organic cosmetica toe te sturen. Wat hebben we er gi-gan-tisch veel binnengekregen. Per mail, via een post op We Are Eves, Instagram; ze zijn via allerlei kanalen verzonden naar ons. Thanks girls! En ja ja… drum role please… Zoals eerder aangekondigd hierbij een artikel met de vragen inclusief het bijbehorende antwoord, gegeven door dé specialist van Vitaminstore (en bij deze officieel onze heldin), Noëlle. Gezien de grote hoeveelheid hebben we het geheel voor het overzicht opgesplitst in twee gedeeltes. We beginnen vandaag met part 1. 

En de winnende vraag is…

Uit de ingezonden vragen hebben wij hoogstpersoonlijk, uiteraard in overleg met Vitaminstore, de meest originele variant geselecteerd. Zoals beloofd in onze oproep is dit beloond met een goedgevulde goodiebag t.w.v. €100,- (Hij is onderweg @Barbarra!). Wel zo leuk om maar meteen met deze vraag af te trappen toch? Komt-ie:

Bestaat er een niet vettige, organic zonnebrandcreme? Ik gebruikte altijd die van Earth Line, maar zoek iets smoothers. Is het echt waar dat zonnebrandcreme na een seizoen z’n kracht verliest? Zo ja, waar ligt dat aan en maakt organic daar een verschil in?
Antwoord Noëlle: Madara heeft verschillende niet vettige organic zonnebrandcrèmes zoals de Weightless Sun Milk SPF20. Deze trekken goed in en laten geen vettige witte waas achter. Verzorgingsproducten die worden blootgesteld aan zuurstof verliezen langzaamaan hun werking. Dus wanneer een tube zonnebrandcrème een seizoen lang open en dicht is gegaan zal de werking iets verminderen. Over het algemeen kun je een houdbaarheid aanhouden van 12 maanden. 

Waarom deze vraag als beste uit de bus is gekomen?

Zonnebrandsmeersels zijn momenteel hot topic. Helemaal nadat we het afgelopen paasweekend héérlijk hebben kunnen genieten van het zonnetje. Stiekem niet altijd bewapend met een goede bescherming tegen UV-straling, want wat is in hemelsnaam een goede? En met de zomer in het verschiet waren we zelf ook wel nieuwsgierig naar een niet vettige, organic variant. Dus @Barbarra, bedankt voor het inzenden van jouw vraag!

Naast de winnende vraag hebben we natuurlijk nog veel meer interessante vraagstukken ontvangen. Uiteenlopend van welke natuurlijke cosmetica goed is voor huidverbetering tot de beste producten voor je haar. Noëlle van Vitaminstore heeft ze stuk voor stuk voor jullie beantwoord. Je vindt ze hieronder, onderverdeeld in huid, haar en algemeen. 

organic cosmetica

Vragen organic cosmetica: huid

1. Vraag Miriam: 
Graag zou ik willen weten of organic cosmetica, zonder toevoegingen, net zo doeltreffend is (of kan zijn) als sommige cosmetica tegen veroudering en rimpelvorming van het gezicht. (Ik heb zelf vaak niet het idee dat een smeersel van alleen plantaardige producten mij echt zou kunnen helpen, daarom heb ik bijv. nooit Annemarie Borlind of Màdara uitgeprobeerd.)
Antwoord Noëlle: Organic cosmetica zonder toevoegingen kan net zo doeltreffend zijn als andere producten. Uiteraard is het persoonlijk bij welk merk je het meeste baat hebt. Dat geldt ook voor cosmetica met toevoegingen. Het is dus zeker het proberen waard! 

2. Vraag Beauty Editor @Guen:
Wat is “beter” om bijv. je huid te verbeteren? Supplementen zoals bepaalde vitamines slikken (van binnenuit) of cosmetica producten zoals bijv. een crème of serum smeren (van buitenuit)? 
Antwoord Noëlle: Het beste is om je huid van binnenuit te voeden. Het drinken van voldoende water en het eten van groenten en fruit staat aan de basis van een gezonde buitenkant. Dit kun je inderdaad aanvullen met supplementen zoals collageen poeder of B vitamines. Voor een mooie finish kun je nog extra ondersteuning bieden met crèmes en serums die tijdelijk rimpeltjes of oneffenheden verzachten en je huid een mooie gloed geven. 

3. Vraag Eves-member Marie-Jeanne:
Ik vraag me af in hoeverre vitaminen zoals A, B, C en E opneembaar zijn door de huid, blijft dit in de bovenste huidlaag of dringt dit verder door? Komt het in de bloedbaan? En hoe zit het met Co enzym Q10? Versterken supplementen en vitamines in bijvoorbeeld serum of crème elkaars werking?
Antwoord Noëlle: Vitamines kunnen door de huid worden opgenomen. Ze dringen door tot de huidlaag waar de haarvaatjes zich bevinden die de stoffen kunnen opnemen in de bloedbaan. Zo komen ze terecht in het omliggende weefsel. Overigens bepaalt ook de soort in hoeverre het goed wordt opgenomen in de huid. Vitamines in crèmes kunnen op deze manier de werking van een product ondersteunen. 

4. Vraag Eves-member @Lennie:
Ik ben op zoek naar een goede, biologische dagcrème met zonnefactor. Ik heb een tijdje die van Comfort Zone gebruikt. Een goede crème, met – ik meen ook – een organic label, maar geen zonnefactor.
Antwoord Noëlle: Een goede biologische crème die je kunt kiezen is de Hyaluronic Anti-Pollution CC Cream SPF 15 van Madara of de gekleurde dagcrème Natural Light/Medium SPF 6 van Earth-line. Beide hebben wel een tintje erin verwerkt, maar is het is heel natuurlijk. Een niet-getinte crème is de White Tea Lift Intense Dag- en Nachtcrème van Earth-Line maar deze heeft alleen UVA bescherming geen UVB. 

5. Vraag Eves-member @Sharon:
Met de zomer in aantocht ben ik benieuwd met welke producten ik mijn huid het beste voor kan bereiden op de zomer.
Antwoord Noëlle: Met de zomer in aantocht kun je jouw huid van binnenuit ondersteunen met Astaxanthine. Dit is een carotenoïde welke in het lichaam fungeert als antioxidant. Een belangrijke functie van carotenoïden in de natuur is het bieden van bescherming tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Je kunt dit natuurlijk ook uit je voeding halen, zoals tomaten en wortels, om je lichaam extra ondersteuning te bieden. Zorg er daarnaast voor dat je jouw huid langzaam laat wennen aan zonlicht en bij lange blootstelling aan de zon je zorgt voor bescherming met een zonnebrandcrème. 

6. Vraag Eves-member @calolien:
Wanneer gebruik je een gezichtsolie en wanneer een crème?
Antwoord Noëlle: Een olie is bedoeld voor de zeer droge of snel geïrriteerde huid en kan, voordat een dag- of nachtcrème gebruikt wordt, aangebracht worden op de gereinigde huid als een crème niet voldoende is. Een crème trekt wel iets beter in dus dat is een voordeel als je nog make-up wilt aanbrengen. 

organic cosmetica

Vragen organic cosmetica: haar

1. Vraag Beauty Editor @Katrien
Ik heb krullen, halflang, en zoek een natuurlijke shampoo zonder SLS, parabenen, die mijn haar ontvet, maar ook veerkracht geeft en niet te droog maakt. Welke productlijn zou ik kunnen gebruiken? 
Antwoord Noëlle: De productlijn die heel goed aansluit bij wat je zoekt is de Nourish & Repair Shampoo en conditioner van Madara. De producten zijn vrij van parabenen en SLS, reinigen op zachte wijze, helpen tegen futloos haar en geven het een mooie glans. 

2. Vraag Eves-member @Ashna:
Ik wil graag weten of haaruitval kan stoppen door haarvitaminen te slikken? En welke natuurlijke product (gezichtscrème) raden jullie aan tegen acne/gevoelige/droge huid? 
Antwoord Noëlle: Haaruitval bij vrouwen kan verschillende oorzaken hebben zoals stress of hormonale veranderingen. Het is dan ook belangrijk na te gaan waar het knelpunt zit. B vitamines kunnen ondersteuning bieden. We adviseren om te kiezen voor een goede multi vitamine met een hoog gedoseerd B complex zoals de Mega Multi van Vitaminhealth. Dit kun je aanvullen met extra biotine, ook wel vitamine H genoemd, wat in hoge doseringen ondersteuning kan bieden. Dit bevordert de stofwisseling en draagt bij aan een normale haargroei. Het houdt de haren glanzend en sterk.

Biotine is daarnaast belangrijk voor de huid. Het is voedend van binnenuit en draagt bij aan het behoud van een normale structuur en de natuurlijke functie. Voor extra ondersteuning in de vorm van een gezichtscrème kun je kiezen voor een “fluid” die goed intrekt en de huid niet afsluit. Denk bijvoorbeeld aan de Madara Deep Moisture Fluid voor de normale en gecombineerde huid.

organic cosmetica

Vragen organic cosmetica: algemeen

1. Vraag Eves-member @Petra:
Kan een biologisch product voor 100% uit biologische grondstoffen bestaan? 
Antwoord Noëlle: Producten kunnen geproduceerd zijn met 100% biologisch grondstoffen, maar vaak streeft een merk naar een product wat voor 80 à 90% biologisch is. Op de website van het betreffende merk kun je hier vaak meer info over vinden. 

2. Vraag Marieke:
Mijn vraag gaat over nagellak. Ik wil graag gelakte nagels maar…… welk merk ik ook probeer, met of zonder chemische toevoegingen, mijn nagels splijten. Ligt dat aan de nagellak? (Heb al heel veel uitgeprobeerd de afgelopen jaren, maar merk geen verschil. Van duur tot goedkoop.) Of ligt dat aan de remover? (Ik gebruik remover van Santé op sinaasappel basis) 
Antwoord Noëlle: Wanneer je je nagels gaat lakken is het belangrijk een goede basecoat aan te brengen voordat je met de nagellak begint. Het is daarbij belangrijk een variant te kiezen die past bij jouw nageltype. Op deze manier versterk en bescherm je jouw nagels. Kies daarnaast altijd voor nagellakremover zonder aceton. 

3. Vraag Eves-member @Grace
Zijn de geuren in de organic cosmetica parfum of essential oils? Of zijn ze zonder geur? 
Antwoord Noëlle: Dat verschilt per product. Je zou de ingrediëntenlijst kunnen checken of voor meer informatie even de website kunnen raadplegen van het betreffende merk. 

4. Vraag Tinka: 
Tot hoe ver is alles écht uit de natuur? Wat hebben jullie, wat anderen NIET hebben? 
Antwoord Noëlle: Wat betreft onze eigen producten; de vitamines en mineralen worden in het laboratorium vervaardigd maar zijn natuuridentiek, waardoor ze herkent worden als lichaamseigen stof. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld vitamine D3 (uit wolvet of korstmos) of visolie. Wat betreft de verzorgingsproducten die we verkopen; het verschilt per merk en product in hoeverre alles uit de natuur is. We hebben vele verschillende merken zoals Madara, Dr Hauschka, Weleda, Annemarie Borlind en Livera. 

5. Vraag Kayleiighbo:
Gaat een organisch product ook in een organische verpakking?
Antwoord Noëlle: Dat verschilt per merk. Madara bijvoorbeeld wel en Weleda werkt ook met duurzame verpakkingen. Maar het is geen garantie dat als een merk een organisch product levert dat de verpakking ook organic is. Het beste kun je even de website van het merk checken. 

6. Vraag Iris:
Hoe lang bestaan jullie al Vitaminstore?
Antwoord Noëlle: Wat een leuke vraag! We bestaan dit jaar al 21 jaar. Eerst zijn we begonnen met fysieke winkels en later met de online shop. 

7. Vraag Eves-member @JoMu09:
Zijn de organic cosmetics producten net zo lang houdbaar als andere cosmetica?
Antwoord Noëlle: De houdbaarheid en wijze van bewaren verschilt per product, maar is ongeveer te vergelijken met de andere cosmetica producten. 

Vragen organic cosmetica deel 2 komt eraan!

Voor zover part 1 ladies. Volgende week volgt het tweede gedeelte van ons organic cosmetics vragenuurtje met Vitaminestore’s Noëlle, so stay tuned!  

Beeld: Robbert Jongkind