jij leest

goede voornemens? zo maak je ze eindelijk wél waar.

17

goede voornemens? zo maak je ze eindelijk wél waar.

GOEDE VOORNEMENS

Wheehoeewh! New year, new chances! Heb jij ook altijd een waslijst met goede voornemens? En gooi je vervolgens (helaas) supersnel de handdoek in de ring? Je bent niet de enige, het schijnt dat ’t gros van ons het zelfs in januari alweer opgeeft. Nou, dat gaat jou dit jaar dus niet wéér gebeuren hè: hier lees je hoe je het wél makkelijk vol kunt houden.

Meer sporten

Vaker de sportschool induiken (lees: meer bewegen) prijkt bovenaan de meeste goede voornemens lijstjes. Grootste valkuil hierin: geen concreet plan van. Bedenk allereerst welke sport je wilt beoefenen, hoe vaak je wilt gaan en stel haalbare doelen. Besluit je bijvoorbeeld te gaan hardlopen, ga dan elke keer 3 minuten langer. Bouw het rustig op. Wedden dat je nóg meer gemotiveerd raakt zodra je merkt dat je het langer vol kunt houden en lichamelijke verandering ziet?

Goede voornemens: afvallen

Nog zo’n voornemen die hoog in de notering staat (en veelal ook het stiekeme doel van meer bewegen is): afvallen. 95% van de mensen waarvan gewicht verliezen het doel is weegt al snel weer even veel, of zelfs meer(!), dan op 1 januari. We hebben vaak al na één week een terugval. Waar gaat het dan eigenlijk mis? De veelgemaakte fout is een crashdieet volgen. Er zijn er maar weinig die dit langere tijd volhouden, daarnaast is het niet de meest gezonde aanpak. Tip: smeer de kilo’s die je wilt verliezen uit over een langere periode en pas kleine dingen aan in je eetpatroon. Skip de mayonaise en andere sausjes en je maakt al een groot verschil. Ben je toch gezwicht voor die pizza slice? Geniet er dan gewoon van. Door jezelf af en toe een cheat day te gunnen houd je het alleen maar langer vol.

Goede voornemens

Minder stress(en)

Je hebt je voorgenomen minder te stressen in het nieuwe jaar, maar weet je wel waar de stress precies vandaan komt? Probeer dit eerst helder te krijgen voor jezelf. Komt het door je werk? Heb je familiestress? Praat erover. Een gesprek kan zeer verhelderend zijn. En relaaaax. Plan desnoods ontspanningsmomenten in. Tover je badkamer om tot een home spa, doe een gezichtsmaskertje op, vul het bad met een lekkere badolie, steek wat geurkaarsen aan en die stressgevoelens verdwijnen als sneeuw voor de zon. Promise.

Minder spenden

Speaking about stress, geldzorgen kunnen ook een grote stressfactor zijn. Zit meer flappen verdienen er even niet in, probeer dan in ieder geval je uitgaves goed in de gaten te houden. Maak een lijst met je maandelijkse lasten en reserveer een bedrag dat je naast je boodschappen kunt besteden aan andere dingen. Kun je jezelf niet weerstaan en ben je tóch in de stad (of op je favoriete online shop) beland voor een kleine shopping spree, vraag jezelf dan af of je die extra paar schoenen of dat truitje écht nodig hebt en houd in gedachten: op = op. No money, no shopping. Volgende maand wellicht meer geluk…

Goede voornemens

Beter in je vel

Gevoelens zijn niet altijd te sturen, toch staat “jezelf beter in je vel voelen” op jouw lijstje van goede voornemens. You go girl! Soms kan het ‘m al in kleine dingen zitten waardoor je wat zekerder je dag tegemoet gaat. F#ck it, doe gewoon die rode lipstick op naar je werk, of ga helemaal los met een highlighter. Niet dat make-up altijd het antwoord is, wat ons betreft ga je make-uploos de deur uit, met een lekker crèmepje op. Dat dan weer wel, haha. Oké, even zonder dollen, wat we eigenlijk willen zeggen is: doe lekker waar je zelf zin in hebt en heb meer lak aan wat anderen denken of vinden, daar krijg je gegarandeerd een confidence boost van!

Goede voornemens: stoppen met roken?

Is stoppen met roken een van jouw goede voornemens? Net als een crashdieet bij afvallen werkt de cold turkey methode hier vaker niet dan wel. Maak een stappenplan en bouw het af, of zoek desnoods hulp of een hulpmiddel waarmee je ein-de-lijk korte metten maakt met deze vervelende verslaving. Ennuh, bedenk jezelf hoeveel geld je uitspaart dat je kunt besteden aan fijne beauty goodies! 

Welke goede voornemens heb jij voor 2019?

 

Beeld: Unsplash