jij leest

zonder make-up de straat op, doe jij dat weleens?

8

zonder make-up de straat op, doe jij dat weleens?

Thum makeuploos2

We deden een kleine vraagronde op de Eves-redactie en blijkt dat de meesten van ons ervoor kiezen eerst een likje mascara en lipstick op te doen alvorens we de deur uit gaan. Op zich niet zo schokkend, maar waarom eigenlijk? Doen we het, wat we graag geloven, voor onszelf? Of gaan we niet zonder make-up op pad voor anderen? Uhm, said almost no one ever… Gevalletje ‘buitenwereld’ geven we namelijk niet graag toe, of we zijn er ons in dat geval – kan uiteraard – niet helemaal bewust van. Laat het toevallig zo zijn dat NOS Stories hier onlangs onderzoek naar heeft gedaan. Nieuwsgierig? Je leest hieronder meer.

Daten of naar werk zonder make-up? Uhm, liever niet

Via het Instagram-account van NOS Stories hebben zo’n 10.000 volgers een vragenlijst over make-up ingevuld. Hiervan gaf 84% aan weleens make-up te gebruiken, waarvan ruim meer dan de helft – 65% om precies te zijn – elke dag. Een boodschapje doen met een blotebillengezicht heeft het gros van de ondervraagden geen moeite mee, echter make-uploos naar school, werk of een date? Uhm, liever niet. Maar goed, waarom is dat zo? NOS Stories dook verder in de ‘make-upmaterie’ en sprak een aantal insiders met betrekking tot het onderwerp.

Make-up

Volgens de psycholoog…

Volgens sociaal psycholoog Gijs van Amerongen is het dragen van make-up onderdeel van een schoonheidsideaal. “De reden waarom vrouwen make-uppen verschilt niet veel van de redenen die mannen hebben om er gespierd uit te zien. Aantrekkelijkheid wordt in onze maatschappij heel belangrijk gevonden. Één van de factoren om aantrekkelijk te zijn, is je uiterlijk. Make-up is een manier om dat uiterlijk iets ‘leuker te maken…”, vertelt Gijs. De psycholoog geeft daarnaast aan dat sociale druk een grote rol speelt. Niet alleen in het echte leven, maar ook op social media waar honderden beautyinfluencers, de meest invloedrijke rolmodellen voor jongeren, ’bepalen’ wat mooi is’. “Iemand ziet er mooi uit en dan denk je: zo wil ik ook zijn. Om dat te bereiken, ga je diegene kopiëren.”, aldus Gijs.

En dat het kopiëren van deze rolmodellen veel gebeurt, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. “Vooral jongeren hebben veel geld over voor make-up, meer dan andere leeftijdsgroepen”, zegt een woordvoerder. “Zij kijken veel naar beautyvloggers en volgen hun adviezen massaal op. Als zij iets aanprijzen, is het direct uitverkocht.”

Make-up

Volgens de beautyinfluencers…

Over beautyinfluencers gesproken: beseft deze groep zelf hoeveel invloed ze hebben op hun volgers met als hun make-up-video’s? “Ja, ik voel me daar wel verantwoordelijk voor”, zegt visagiste Xelly Cabau van Kasbergen tegen NOS. “Ik vind het heel belangrijk om mee te geven; blijf dicht bij jezelf. Draag make-up alleen omdat jij het wil, niet omdat iemand anders het wil.” Daar is beautyvlogger Dilan Sabah het wel mee eens. “Ik begin al mijn video’s bewust zonder make-up waarbij ik al mijn slechte plekjes op mijn huid en acné laat zien. Dat kunnen mijn volgers altijd enorm waarderen omdat ze zich daarin herkennen.” Xelly (129.000 volgers op Instagram) en Dilan (260.000 volgers op Instagram) laten op YouTube zien hoe zij make-up-looks creëren, welke producten ze hiervoor gebruiken en waar die producten te koop zijn.

Voor Dilan is make-up een soort magie, iets wat past bij hoe jij je wilt voelen. “De kracht van make-up kun je gebruiken om te ontdekken wie je bent”, zegt ze. “Ik kan van een lief bruidje naar een enorme ‘bad bitch’ gaan, alleen door make-up.” Ook voor Xelly is make-up belangrijk. “Ik voel me meer verzorgd als ik ’s ochtends mijn wallen kan verbergen met concealer en met bronzer mijn gezicht wat kleur kan geven. Ik voel me frisser.”

Confession time

De meiden die meededen aan het onderzoek van NOS Stories lieten weten dat ze vooral make-up voor zichzelf dragen. Psycholoog Gijs heeft hier een ander idee over. “Stel dat jij op een onbewoond eiland zit. Er is verder helemaal niemand. Zou je je dan alsnog opmaken? Is het antwoord ‘nee’, dan doe je het dus uiteindelijk, bewust of onbewust, altijd voor anderen”, zegt hij.

Sh*t, gooit onze Gijs even roet in het eten, want confession: wij (op de Eves-redactie) beantwoordden zijn vraag inderdaad met ‘nope’. Dat terwijl we er heilig van overtuigd waren het vooral voor onszelf te doen. En ja, wat is nu dat beetje mascara en die transparante lipgloss? Uhm, gevalletje struisvogelpolitiek wellicht. Maar weet je wat? Wij gaan binnenkort à la ‘Koos Make-uploos’ naar kantoor! ‘Gewoon’ even ervaren hoe dat is. Doe je mee?

Bron: NOS.nl