jij leest

Ayurvedische huidverzorging: hét 100% natuurlijk recept voor een stralende huid

0

Ayurvedische huidverzorging: hét 100% natuurlijk recept voor een stralende huid

Ayurvedische huidverzorging

In de westerse samenleving beginnen we er zo langzamerhand steeds meer bewust van te worden dat schoonheid niet zozeer uit een flesje of potje met chemicaliën komt. Een Ayurvedische benadering van huidverzorging is dan ook booming momenteel. Niet zo vreemd, want het is 100% natuurlijk, helemaal toegespitst op jouw huidtype én belooft hierdoor een stralende huid. De hoogste tijd om eens dieper in deze holistische huidverzorgings-materie te duiken… 

Vatta, Pitta of Kapha… jouw dosha bepaalt jouw Ayurvedische huidverzorging

Ayurveda is gebaseerd op de principes van de drie dosha’s; Vatta, Pitta en Kapha. De watte’s? Dit is een combinatie van de elementen ether, wind, vuur, water en aarde – energieën die in de natuur en in ons voorkomen én tevens jouw huidtype bepalen. Via deze test ontdek je wat jouw dosha is. En dit is handig te weten, want zodra je je hiervan bewust bent kun je stappen ondernemen om huidproblemen tegen te gaan, of nog beter… te voorkomen. Hieronder vind je een overzicht per huid-dosha, wanneer deze in of uit balans is en wat je het beste kunt doen ter verzorging.

S.O.S. vatahuid 

  • Vatahuid in balans – Zacht, verfijnde poriën en met een bleke of olijf-achtige teint.
  • Vatahuid uit balans – Dun, droog en in extremere gevallen veel jeuk met barsten en schilfers. Bij langdurig disbalans kan er vroegtijdig rimpelvorming optreden.
  • Verzorging – Van alle huidtypen houdt de vatahuid het minste vocht vast. Goed hydrateren van binnen- en buitenuit is daarom van belang. Maak gebruik van hydraterende oliën zoals sesam- en amandelolie of ghee. Niet alleen om mee te koken, maar ook om de huid mee in te smeren. Kook daarnaast met kruiden die krachtige antioxidanten beschikken, bijvoorbeeld kurkuma. Voor een verjongend effect is alma aan te raden en ter bevordering van de spijsvertering is onder andere gember een goede optie. 
Ayurvedische huidverzorging

Ayurvedische huidververzorging voor pitta peeps

  • Pittahuid in balans – Heldere huid, rossige wangen, gemiddelde poriën en soms met sproeten.
  • Pittahuid uit balans – Gevoelig, geïrriteerd, roodheid, zwelling en verschillende huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis.
  • Verzorging – In tegenstelling tot vata’s zijn pitta’s vuurtypes en moeten ze “afkoelen”. Gebruik daarom pepers en hete kruiden met mate. Varianten met krachtige anti-flammatoire eigenschappen (lees: verkoelend) zijn bijvoorbeeld kurkuma, brahmi en triphala. Om mee te koken en voor huidverzorging van buitenaf kun je het beste gebruik maken van kokos- en neemolie of ghee. 

Kaphahuid: de feiten

  • Kaphahuid in balans – Zacht, glad en vertoont niet snel rimpels.
  • Kaphahuid uit balans – Verstopping van de poriën door overmatig vet uitscheiding, mee-eters en acne.
  • Verzorging – De kaphahuid heeft baat bij kruiden die helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam en varianten die de spijsvertering stimuleren. Bijvoorbeeld: gember, kamille, hop en paardenbloem. Probeer zware, vette en zoete voedingsmiddelen met mate te nuttigen. Vanwege de bloedzuiverende, anti-bacteriële eigenschappen is heemolie het meest geschikt voor de kapha’s onder ons.

Ayurvedische huidverzorging X We Are Eves-members

Ben jij na het lezen van bovenstaande om en ga je ook voor de Ayurvedische huidverzorging en lifestyle? Of deed je dit al en ben je enthousiast (of juist helemaal niet)? Wij lezen jouw ervaring graag terug in een post op We Are Eves.

Beeld: Getty Images
Bron: Ayuhuid.nl