jij leest

kleimaskers: dit is wat er écht in zit.

18

kleimaskers: dit is wat er écht in zit.

Kleimaskers

Even jezelf pamperen met een gezichtsmaskertje en een stralende huid als toetje: één van onze favoriete bezigheden. Maar holy moly, we zagen pasgeleden een aflevering van Keuringsdienst van Waarde waardoor we nu stukken minder ontspannen zo’n smeersel op ons gezicht laten inwerken. De verslaggevers van het programma namen kleimaskers onder de loep, en wat bleek? De inhoud van één van de maskers die ze kochten – gewoon in de winkel mensen – was niet te onderscheiden van simpele kattenbakkorrels! WHUUUT? Je kunt je voorstellen dat we lichtelijk in shock waren en meteen alle gezichtsmaskers met klei in twijfel trokken, want wat ziet er in hemelsnaam in? Eves ging op onderzoek uit.

Kleimaskers: een simpel, natuurlijk mengseltje?

De meeste kleimaskers bevatten een mengsel van de veelvoorkomende kleisoorten kaolien en bentoniet. Daarnaast bestaan ze uit water plus toevoegingen zoals geur- en andere werkzame stoffen. Oké, so far so good

Kaolien, ook wel bekend als chinaklei, bestaat uit het aluminium-fylosilicaat kaoliniet en vindt z’n oorsprong in de Verenigde Staten en Brazilë. Naast voor gezichtsmaskers wordt het ook gebruikt bij het vervaardigen van porselein en om natuursteen te reinigen. Bentoniet is een kleisoort die van vulkanisch as wordt gemaakt. Dit as wordt verzameld en vervolgens verpulverd tot een fijn poeder. Wanneer je het materiaal onder een microscoop bekijkt zie je dat het vol zit met allemaal mini-kristallen. Deze zijn weer gevuld met kleine deeltjes: ‘ionen’. Dankzij deze elektrisch geladen moleculen is klei goed in het absorberen van schadelijke stoffen en daarom wordt bentonietklei gezien als een geweldige, natuurlijke reiniger voor je huid.

Back in time met kleimaskers

Hoewel we tegenwoordig kleimaskers in dure potjes en tubes kunnen kopen gaan maskertjes way back. De oude Grieken, Egyptenaren en Romeinen wisten al dat een kleimasker (in de meest zuivere vorm) een positieve werking kan hebben op de huid. Zo gebruikten zij het onder andere voor het genezen van wonden en het stoppen van bloedingen. Ook in de rest van Europa wordt al heel lang gebruik gemaakt van klei. In de Gouden Eeuw kon je je in thermen in Frankrijk, Italië en Duitsland al laten insmeren met een dikke kleilaag. En tegenwoordig kun je naar bestemmingen als IJsland afreizen om in een geothermische bron zoals de Blue Lagoon rond te dobberen.

Kleimaskers

Kleimaskers x kattenbakkorrels???

Oké, leuk en aardig dat er vroeger al gretig gebruik werd gemaakt van kleimaskers, maar hoe zit ’t nu met de ontdekking van de Keuringsdienst van Waarde? Het feit dat kattenbakkorrels niet te onderschieiden waren van één van de gezichtsmaskers die de verslaggevers kochten… Nou dat zit zo: die korrels worden simpelweg van dezelfde kleisoort, bentoniet, gemaakt. (Van deze soort wordt overigens ook gebruik gemaakt in beton, just so you know…)

Klinkt best shocking, kattenbakkorrels. In gedachten zagen we Poekie z’n number one én two doen in de kattenbak, om vervolgens een vermalen goedje hiervan op ons gezicht te smeren. Iiieeks. Maar goed, hetzelfde kleimateriaal hoeft natuurlijk niet te betekenen dat onze gezichtsmaskers van de “toiletten” van onze Poekies geproduceerd zijn. Gevalletje panieken om niets? Fabrikanten beweren in ieder geval dat het bentonietklei in gezichtsmaskers de meest zuivere vorm is. Mmm, dit vraagt wellicht om nader onderzoek. Voor nu nemen wij het zekere voor het onzekere en gaan we voor een gezichtsmaskertje à la grootmoeders recept. Hieronder vind je een makkelijke variant voor de droge huid. Doe er je voordeel mee.

Gezichtsmasker: do it yourself

1. Prak het vruchtvlees van 1 avocado in een kom
2. Meng hier 2 eetlepels yoghurt, 1 theelepel olijfolie en 1 theelepel honing doorheen
3. Smeer het mengsel op je gezicht en laat het 10 tot 15 minuten trekken
4. Spoel af met lauwwarm water en…
5. Zeg maar hallo tegen dat soepele huidje!

Ga jij ook voor een DIY gezichtsmasker of toch liever voor good ol’ kleismaskers?

Beeld: Instagram @priscilla_krentenbrood, Unsplash