jij leest

vitaminesupplementen: een potje onzin?

13

vitaminesupplementen: een potje onzin?

Vitaminesupplementen

Vitaminesupplementen zijn dé mooimakers. Vitamine C en A voor een blakend huidje, B voor weelderige lokken en sterke nagels… en ga zo maar door. Het is de ideale oplossing als je niet genoeg vitamines via je voeding binnenkrijgt. Vitaminepillen zijn dus hot & happening en we begrijpen de buzz, schoonheid komt immers van binnenuit. Toch vroegen wij ons af: is het niet een potje onzin allemaal?

Vitaminesupplementen: de nonsens

Fabrikanten merken de populariteit wat betreft vitaminesupplementen ook. Het Nederlandse chemiebedrijf DSM (wereldwijd de grootste producent) verkocht tot oktober 2017 8 procent meer supplementen dan het jaar daarvoor en volgens brancheorganisatie Neprofarm nam bij Nederlandse drogisterijen hun omzet uit voedingssupplementen in 2016 met 2 procent toe. Een aardige stijging die ons aan het denken heeft gezet. Is dit te wijten aan het feit dat de consument meer kennis heeft op dit gebied? Of is het een gevalletje ‘loze beloftes’? We zijn op onderzoek uit gegaan en kwamen tot de ontdekking dat er naast voordelen (ja, die zijn er ongetwijfeld heus) een hoop nonsens in de wondere vitaminewereld bestaat. Je ontdekt er hieronder meer over.

Hoe duurder, hoe beter

Als je in de vitamineschappen kijkt, dan valt je meteen iets op: of de potjes zijn óf laaiend duur, óf ze kosten geen drol. Wat vooral belangrijk om naar te kijken is welke organische of onorganische verbindingen er gebruikt zijn. Die bepalen namelijk – en niet de prijs – hoe goed de mineralen door je lijf worden opgenomen. Dit is een technisch en ingewikkeld verhaal waar wij ons niet aan willen wagen, maar een handig ezelsbruggetje is: hoe minder er op de etiket uiteengezet wordt over de samenstelling, hoe minder de kwaliteit doorgaans is. 

Vitaminesupplementen

Vitamine C: 1 pill a day keeps the (skin) doctor away

Er wordt vaak, uit voor angst voor een tekort, een extra pilletje vitamine C geslikt om een griepje te voorkomen. Hier is echter geen overtuigend bewijs voor. Bovendien heeft de Gezondheidsraad vastgesteld dat volwassenen 75 milligram vitamine C per dag nodig hebben. Veel mensen slikken dagelijks pillen van 100 mg. Dit is meer dan tien keer van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en kan vervelende gevolgen hebben. Zo vertelt hoogleraar Jaap Seidell (Vrije Universiteit) aan de Volkskrant dat wie te veel slikt zulke zure urine krijgt dat er kristallen ontstaan. Deze klonteren op hun beurt samen in kleine kiezels met nierstenen als gevolg. Auw!

Gewoon even een plasje doen…

Geen complete nonsens dat je een overschot aan wateroplosbare vitamines gedeeltelijk uitplast, maar waarom zou je überhaupt megahoeveelheden slikken als het niet nodig is? Er kleven, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, wel degelijk risico’s aan. Je zet stiekem je gezondheid op ’t spel én je spoelt je geld linea recta door de plee. 

Baat het niet, dan schaadt het niet

Nonsens, en mogelijk zelfs gevaarlijk. Als je van bepaalde vitamines te veel slikt bestaat de kans op een overdosis. Zoals hierboven gezegd plas je het overschot aan het wateroplosbare vitamine C niet per definitie uit. Zogeheten vetoplosbare vitamines – A, D, E en K – sla je op in het lichaam en ga je stapelen. Dat kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan vitamine A een vergiftigende werking hebben. In het bijzonder dienen zwangere vrouwen hier voorzichtig mee te zijn. Ben je van plan vitamine B te slikken voor een weelderige bos haar? Sven Kramer heeft aan den lijve de gevolgen van een overschot aan vitamine B6 (wateroplosbaar) ondervonden. De schaatser nam dertien keer de dagelijkse hoeveelheid, liep hierdoor zenuwschade op en kon vervolgens de hele winter niet schaatsen. Ai. Je bent gewaarschuwd.

Vitaminegoeroe, waar ben je?

Nu willen we niet claimen dat je geen extra vitaminesupplementen mag slikken, of juist wel en wat dan een goede hoeveelheid is. Hier hebben we gewoonweg niet de juiste kennis voor in huis. Wat we wel kunnen concluderen na ons mini-vitamineonderzoek: slik niet klakkeloos van alles. Wellicht kun je middels een bloedtest via de huisarts jouw vitaminewaardes laten opmeten. Zo weet je zeker of slikken überhaupt zinvol is. In de tussentijd kun je altijd nog met een crème smeren die vitamines bevat. Nu wil je natuurlijk wel weten of je daar wel wat aan hebt. Snappen we. Die info kun je hier haarfijn nalezen.

Trouwens, misschien vergissen we ons wat betreft weinig kennis in huis hebben en zit er stiekem een gezondheids- /vitaminegoeroe in onze community. Zo ja, holla at ya girls via een post op We Are Eves. We willen er nog veel meer over weten!

Bron: de Volkskrant, Radarplus