jij leest

wat wel en niet te smeren tijdens zwangerschap.

22

wat wel en niet te smeren tijdens zwangerschap.

Smeren zwangerschap

Oké wow, het is soms al een behoorlijke struggle om te ontdekken welke verzorgingsproducten nu écht goed voor je zijn. Daar proberen wij jou natuurlijk zo goed mogelijk bij te helpen. Zo onderzochten we bijvoorbeeld of vitamines in skincare complete bs is. (Of dat inderdaad zo is kun je hier lezen.) But anyway, als je zwanger bent is het he-le-maal een zoektocht. Je wilt er natuurlijk alles aan doen om jouw ongeboren spruit te beschermen en niet klakkeloos met crèmepjes in de weer gaan. (Yup, niet alleen wat je eet, maar ook wat je smeert is iets om in de gaten te houden.) Kiki, moeder en eigenaresse van blog en shop ‘The Love Label’, blijkt dit tot in de puntjes uitgezocht te hebben en daarom vroegen wij deze ervaringsdeskundige om raad. Dus ben je in verwachting, of gewoon nieuwsgierig, lees dan vooral haar artikel hieronder even. Hierin leer je deze mama een beetje beter kennen en vertelt ze jou alles over een natuurlijke huidverzorging tijdens de zwangerschap.

Hi beauty! Mijn naam is Kiki, ik ben 32 jaar, verloofd met Jens en moeder van Olivia Jolie (net 2 jaar). Eves vroeg mij om een artikel te schrijven over natuurlijke huidverzorging tijdens de zwangerschap et voilà. Hieronder lees je mijn ervaringen met natuurlijke huidverzorging en mijn zoektocht naar producten die niet alleen voor mij maar ook voor mijn ongeboren kindje vrij waren van schadelijke stoffen. 

Kikki

Barcelona, 28 mei 2016. Heel vroeg in de ochtend kwamen mijn vriend en ik in een schattig pension, in mijn oude studentenbuurt, erachter dat we een kindje zouden krijgen. Het was gepland en het was ook vrij snel raak. We waren uiteraard erg blij en eenmaal thuis maakte ik meteen een afspraak bij de verloskundige. Naast regelmatige controles, het slikken van foliumzuur en gezond eten en bewegen lette ik ook extra op wat ik op mijn huid smeerde. Want wist je dat huidverzorging tijdens je zwangerschap invloed kan hebben op jou en de ontwikkeling van je ongeboren kindje? 

Je huid is je grootste orgaan 

Ik wilde natuurlijk zo goed mogelijk voor mijn kindje zorgen en lette niet alleen op wat ik at, maar ook op wat ik opsmeerde qua crèmes en make-up. Je huid is namelijk je grootste orgaan, dus waarom zou ik daar niet nog beter voor gaan zorgen? Elisabeth Sigmund, founding mother of Dr.Hauschka, ontdekte in de vorige eeuw al dat de huid geen goede barrière vormt tegen schadelijke stoffen. Alles wat je smeert, zoals crèmes, make up, maar ook nagellak en parfum, wordt door de huid opgenomen. Daarom zou je dit alles – bij wijze van spreken – moeten kunnen eten en drinken.

Hormoonverstoorders

Dat de meest gangbare beauty- en verzorgingsproducten tjokvol met synthetische ingrediënten zitten wist ik al en ook dat mijn gezicht en lichaam daar niet goed op reageerden. Al sinds ik me kan herinneren ben ik namelijk voor de meeste crèmes, reinigers en make-up allergisch, niet zo gek eigenlijk als je weet wat er in de meeste verzorgingsproducten zit. Maar dat veel synthetische ingrediënten ook je hormonen kunnen verstoren, wist ik niet. 

Deze stoffen kun je beter vermijden

Hoe meer ik tijdens mijn zwangerschap las over de potentiële gevaren van bekende verzorgingsproducten, hoe meer ik ervan overtuigd raakte al mijn verzorging en make-up alleen nog maar op natuurlijke basis te kopen. Niet erg leuk om je mee bezig te houden tijdens een zwangerschap, maar wel goed om je van bewust te zijn. Veel gangbare producten  bevatten namelijk stoffen zitten die schadelijk kunnen zijn voor jou en de ontwikkeling van je kindje. Hieronder een korte opsomming van stoffen die beter vermeden kunnen worden tijdens je zwangerschap en het geven van borstvoeding.

  • Parabenen: Parabenen werken antibacterieel en verlengen de houdbaarheid. Parabenen bevinden zich in cosmetica zoals shampoo, zeep, lippenbalsem en handcrème. Ook zit het als conserveringsmiddel in voeding, zoals in kant en klare sauzen en visproducten (E214 t/m E219).
  • Triclosan: Triclosan is een antibacteriële stof die we vinden in verzorgingsproducten zoals tandpasta, zeep, shampoo, lotions, deodorant, aftershave.
  • UV-filters: In zonnebrandcrèmes en andere cosmetica: o.a. Benzofenon-3, Ethylhexylmethoxycinnamaat.
Zwanger en smeren

Mijn life savers tijdens mijn zwangerschap 

Bovenstaande ingrediënten probeerde ik zoveel mogelijk te vermijden. Maar goed, wat gebruikte ik dan wél tijdens mijn zwangerschap? Vanwege mijn gevoelige huid was ik misschien al wel beter op de hoogte dan een gemiddeld persoon, maar toch was het voor mij ook zoeken wat wel en niet werkte. 

Alles-in-1 creme

Om zeker te weten dat wat ik smeerde ‘veilig’ was voor zowel mijn buiten- als binnenkant, gebruikte ik veel producten van Weleda*. Eén van mijn life savers en alles-in-1 topproduct tijdens mijn zwangerschap was dan ook Skin Food. Een vette crème die je kunt gebruiken als masker, dag- en nachtcrème, op je lippen en op droge plekjes zoals je ellebogen. Zoals de naam als verklapt is deze crème 100% natuurlijk en kun je deze in principe gewoon eten. 

Smeren, smeren, smeren 

Daarnaast smeerde ik zo vaak als ik kon zwangerschapsolie van Weleda. De geur is heerlijk (sinaasappelbloesem en rozen) en de olie soepel en zacht (amandel- jojoba- en tarwekiem olie).  Zeker toen mijn buik en de huid eromheen harder ging groeien, smeerde ik veel olie om de huid zo soepel mogelijk te houden en striae tegen te gaan (nooit bewezen dat smeren helpt volgens mij, maar ik heb het in ieder geval niet gekregen!)

Pretty please

Make-up draag ik wel, maar altijd heel minimaal. Tijdens mijn zwangerschap vond ik een beetje mascara en blush voldoende. Een hele fijne blush- en lippenbalsem is de ‘colour pot’ van het merk Ere Perez, die een gezonde glow geeft. 

Natuurlijk parfum 

De lekkerste natuurlijke geur is natuurlijk die van je pasgeboren kindje, maar daarnaast vond ik de natuurlijke parfum van Abel Odor en Gray Labelheerlijk. Een heerlijke unisex geur zonder synthetische stoffen. Ook ideaal als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft en je je kindje veel draagt.  

Nu heb ik slechts en klein gedeelte onthuld van natuurlijke verzorging tijdens de zwangerschap. Er is nog zoveel te vertellen en ontdekken! Iedere huid is en reageert weer anders. Ben je geïnteresseerd in natuurlijke verzorgingsproducten en make-up? Het wordt gelukkig steeds makkelijker om een natuurlijk alternatief, dat ook nog eens betaalbaar is, te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op kenkshop.nl of Nourished Nederland. Zij hebben uitsluitend natuurlijke verzorgingsproducten, make-up en schoonmaak middelen in hun collectie en ik kan je vast vertellen dat het allemaal even mooi en fijn is..be warned!

*opmerking: dat een product natuurlijk is, betekent niet dat jouw huid er automatisch tegen kan. Zelfs natuurlijke producten kunnen je huid irriteren. Probeer bijvoorbeeld met een aantal testers eerst uit hoe je huid reageert op bepaalde merken die natuurlijke verzorgingsproducten en make-up verkopen. 

Dit zijn nog eens handige tips van Kiki toch? Heb jij zelf ook nieuwtjes wat betreft huidverzorging en zwangerschap, laat het ons weten!