jij leest

een grote schoonmaak van jouw shelfie á la Marie Kondo.

22

een grote schoonmaak van jouw shelfie á la Marie Kondo.

Maria Kondo

Wie Marie Kondo niet kent (dé ultieme opruimgoeroe achter de Netflix-serie en het boek ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up’) heeft volgens de fans onder een steen geleefd. Bij We Are Eves zijn we in ieder geval ook obsessed! Van het oprollen van t-shirts tot het ordenen van kasten: dankzij de Maria Kondo-methode is het een en al spark joy. Ofwel: krijg je van bepaalde spullen geen sparkle meer, dan is het weg ermee. Omdat het alweer even lente is en wij onze shelfie nog niet hebben onderworpen aan de grote voorjaarsschoonmaak (whoops), vinden we het de hoogste tijd om haar trucs eens hier toe te passen. Let’s get started.

via GIPHY

How to: het organiseren van je cosmetica volgens Marie Kondo

1. Verzamel alle cosmetica-producten die je hebt. Yup, álles!

We starten het Marie Kondo-regime door alle producten van onze beautyplanken af te halen. Plaats ze voor het overzicht allemaal op een groot oppervlak – bijvoorbeeld op bed of op tafel – en bedenk wat je écht nodig hebt en wat je zelden gebruikt.

2. Stel jezelf de vraag: ‘Geeft dit product mij nog een sparkle?

Je hebt waarschijnlijk (net als wij, ahum) een paar tubes en potten liggen die je al in geen tijden aangeraakt hebt. Hoewel je denkt dat ze nog eens goed van pas kunnen komen verliezen deze producten op den duur hun houdbaarheid. Dit kan schadelijk zijn voor je huid, irritatie veroorzaken en hierdoor het tegenovergestelde doen van wat er op het etiket staat. 

Check dus vóór je jouw smeersels weggooit de expiratiedatum op de verpakking. Eenmaal geopend zijn deze producten gemiddeld tussen de 6 en 18 maanden houdbaar. Is de houdbaarheidsdatum verstreken? Doe ze dan als de wiedeweerga weg. (En wie goed wilt doen voor het milieu vergeet hierbij niet dat sommige verpakkingen gerecycled kunnen worden.)

Vraag jezelf naast bovengenoemde af: smeer ik vaak met deze crème, heb ik het dagelijks nodig, is dit een merk dat ik regelmatig gebruik? En dé hamvraag van Miss Kondo: krijg je er nog een sparkle van? Is het antwoord ja, houd het dan. Denk eraan, de Marie Kondo-methode gaat niet over het volledig legen van je shelfie of huidverzorgingsroutine, maar over het elimineren van wat je niet nodig hebt en selectief zijn in wat de beste verzorgingsproducten voor jou zijn.

3. Categoriseren op ‘dag’, ‘nacht’ en ‘één keer per week’

De gouden regel voor een zorgeloze beauty routine? Sorteer al jouw producten op het moment van gebruik en het aantal keer dat je ermee in de weer bent.  

Verzamel om te beginnen alle huidverzorgingsspullen, make-up en bijvoorbeeld maskers en testers. Deel dit op in de categorieën ’s morgens, ’s avond en wekelijks. Door jouw producten op deze manier te scheiden, krijg je niet alleen de kans om direct te zien wat je vaak gebruikt, maar krijg je daarnaast inzicht in hoe je jouw huid dag in dag uit behandelt.

Nu je toch eenmaal bezig bent met het organiseren van jouw cosmetica-items, is het ook nuttig om alles even te poetsen. Verwijder overtollige resten foundation, vlekken en poeder van andere producten. Zo sla je twee vliegen in één klap: én alle potten en tubes zijn weer schoon én je hebt weer overzicht. 

Maria Kondo

4. Jouw shelfie organiseren

Nu je al jouw cosmetica hebt gecategoriseerd is het tijd om de Marie Kondo-techniek toe te passen op de planken van jouw beautykastje. Werk van de top naar beneden en plaats de producten per categorie op een plank. 

Bovenste plank: dit is bij uitstek de beste plek voor hetgeen je op dagelijkse basis gebruikt. Zeg maar de spullen waarmee je écht niet zonder kunt. Maak slim gebruik van de ruimte en plaats de producten die onderdeel zijn van je 10-stappen schoonheidsregime op volgorde bij elkaar. Zo maak je het jezelf extra makkelijk, want je hebt alles binnen handbereik.

Middelste plank: net als het exemplaar bovenaan is jouw middelste plank een goede plek voor wat je dagelijks gebruikt. Afhankelijk van de categorie die je voor het bovenste gedeelte hebt gereserveerd, plaats je de op een na meest gebruikte producten op de middenplank. 

Onderste plank: dit is de perfecte plek voor de categorie ‘één per week’. Bijvoorbeeld diverse items zoals mini’s, testers en maskers.

Heb je geen kast met planken tot je beschikking? No worries. Verdeel de boel over badkameraccessoires zoals manden of transparante opbergers. Naast overzicht heb je zo ook meteen de stylish toevoeging voor de badkamer te pakken.

5. #ShelfieTime!

Als je alle stappen hebt gevolgd ziet jouw shelfie er vast uit als een van deze knappe exemplaren. Dusss, tijd om dat plankje te laten shinen. Maak er een foto van en post ‘m op We Are Eves. Het zou zomaar eens kunnen dat je jouw shelfie dan terugziet in onze nieuwsbrief…


Bron: ohklife.com
Beeld: Giphy.com – Instagram @inordertosucceed, @utanofficial