jij leest

vegan, natural of organic cosmetica: weet jij wat je smeert?

41

vegan, natural of organic cosmetica: weet jij wat je smeert?

Organic, vegan, natural

De organische en natuurlijke make-up en huidverzorgingsproducten zijn de afgelopen tijd met paddestoelen de grond uit geschoten. Wat ons betreft een goede ontwikkeling, maar wij zien soms de bomen door het bos niet meer met al die terminologie. Wanneer is een lipstick vegan? Hoe weet je nu of je een organic product in handen hebt? En wat betekent fairtrade precies? Omdat wij hier veel vragen over hebben gekregen en Eves als doel heeft de beautywereld zo transparant mogelijk te maken zijn we op onderzoek uitgegaan. Nieuwsgierig naar de verrassende feitjes die onze speurtocht heeft opgeleverd? Lees dan vooral even verder.

Huh, geen officiële richtlijnen?

Om te beginnen blijken er geen officiële richtlijnen te zijn voor het benoemen van een product, wat dus betekent dat het naar hartelust als vegan, natural of organic bestempeld mag worden. De enige wettige vereiste is dat de ingrediënten volgens de richtlijnen van het INCI (International Nomendature of Cosmetic Ingredients) op de verpakking moeten staan. Dit houdt in dat ze op volgorde van percentage vermeld moeten worden. Maar let op: bevat het product maar één procent of minder van een bepaald ingrediënt, dan mag dit genoteerd worden op willekeurige volgorde. Anyway, laten we snel verder ingaan op de verschillende termen en uitleggen wat nu precies wat is.

Natuurlijke smeersels…toch?

Een product mag als “natural” worden bestempeld als het zelfs maar één procent aan natuurlijke ingrediënten bevat. Say what?! Yup, dacht jij even goed bezig te met je natuurlijke smeersels. Waarom dit mag? Simpelweg omdat de term niet beschermd is. Het is trouwens zo dat de meeste natuurlijke producten conserveringsmiddel bevatten om een langere houdbaarheidsdatum te garanderen. Geen ramp, maar wil je écht op de natuurlijke tour gaan, dan kun je het beste zelf wat in elkaar brouwen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zelfgemaakt avocadomaskertje? Gewoon even een rijpe avocado prakken, theelepel olijfolie erbij ét voilà… je hebt een voedend mengsel te pakken.

Een product mag organic genoemd worden als…

Wanneer een product is geproduceerd door middel van duurzame, biologische gekweekte ingrediënten en niet op dieren getest is, mag het de naam “organic” dragen. Daarnaast zijn dergelijke producten vrij van agressieve chemicaliën, nanodeeltjes, parabenen, kunstmatige geurstoffen en synthetische kleurstoffen. Máár, net als bij natuurlijke cosmetica zit er hier een addertje onder het gras: er hoeft maar sprake te zijn van een inimini percentage organische bestanddelen. Wil je zeker weten dat je iets organisch in handen hebt? Op SoilAssociations.org vind je een lijst met gecertifieerde skin care en make-up. Deze zijn tevens voorzien van het Soil Associations-keurmerk.

Niet op dieren getest, dus vegan?

Een product is “vegan” wanneer er geen gebruik is gemaakt van dierlijke (bij)producten en proefdieren. Helaas komt ook hier het addertje weer om de hoek kijken, er is geen wettelijke regeling voor een product dat als zodanig wordt aangeduid. De snelste manier om erachter te komen of iets daadwerkelijk veganistisch is, is het Vegan Society-logo zoeken op de verpakking. Daarnaast kun je aan het Cruelty Free-keurmerk zien dat de ingrediënten niet getest zijn op dieren. Wellicht handig om te weten: veelgebruikte dierlijke bestanddelen zijn glycerine, gelatine, retinol en collageen.

Fairtrade skincare: sowieso goed bezig, of toch niet?

De laatste in het rijtje: fairtrade. Wanneer een product claimt dit te zijn dan betekent het dat er is voldaan aan een aantal eisen wat betreft milieubelasting en dat de ingrediënten zijn ingekocht voor een eerlijke prijs. Dit zorgt voor duurzame lonen voor de lokale, kleinschalige boeren die de gewassen telen die nodig zijn bij de productie. De opbrengst van fairtrade-producten biedt ook ondersteuning voor gemeenschapsprojecten zoals schoon drinkwater en de verbetering van de lokale gezondheidszorg. Dergelijke beauty- en skincare kun je herkennen aan het Fairtrade-logo, ook wel bekend als het Max Havelaar keurmerk.


Bron: Glamour UK