jij leest

Beauty editor van de maand Ilse over het belang van etiketten lezen

0

Beauty editor van de maand Ilse over het belang van etiketten lezen

Beauty Editor

Afgelopen maand is Ilse verkozen tot beauty editor van de maand. Wij stelden de 40+ beautylover vragen over het onderwerp in haar bio op Eves: etiketten lezen. Een ding is zeker, hier valt nog genoeg over te vertellen – en leren. Benieuwd naar alle ins en outs over etiketes van beautyproducten? En daarnaast ook nieuwsgierig naar de favorieten van deze Rotterdamse? Lees dan snel verder!

Waar komt jouw interesse voor beauty vandaan?
Eigenlijk uit frustratie en pure noodzaak. Toen ik 10 jaar oud was begon mijn huid op te spelen: ik had veel pukkeltjes en mee-eters, later werd dat acné. Ik kwam bij een dermatoloog terecht die van alles voorschreef om er vanaf te komen. Die middeltjes stonken, ze droogden mijn huid onwijs uit en op een gegeven moment deed het gewoon pijn. Ik bleef het braaf gebruiken met als resultaat dat de pukkels uiteindelijk – toen ik de pil begon te slikken – wel minder werden. Mijn huid was ontzettend vochtarm en gevoelig geworden. Ook daar kun je pukkels van krijgen. Dat wist ik toen nog niet, dus ik bleef de boel lekker uitdrogen tot het moment dat ik totaal niks meer kon verdragen op mijn huid. Vanaf dat moment is mijn zoektocht naar ‘de juiste’ producten begonnen en dat bleek heel leuk en interessant te zijn. Ik begrijp graag wat ik doe én waarom.    

Parfum, kleurstoffen en synthetische shimmers toevoegen om een product aantrekkelijker te maken is alleen in het belang van de fabrikant, en niet van jouw huid.

Om welke reden ben jij je gaan verdiepen in het ‘etiketten lezen’?
De cosmetica industrie is groot en gericht op omzet. Een paar jaar geleden was ik in Seoul in Korea, toen daar de skincare in opmars was. Ik keek mijn ogen uit – in de grote winkelstraten was zeker 60% van de winkels cosmetica. Daar is het echt booming business. En niet voor niks. Goedkope, kwalitatief minder goede, ingrediënten verwerken in een product is een makkelijke manier om snel veel winst te maken. Parfum, kleurstoffen en synthetische shimmers toevoegen om een product aantrekkelijker te maken – en daardoor makkelijker te verkopen – is alleen in het belang van de fabrikant, en niet van jouw huid. Na zelf een paar keer flink teleurgesteld te zijn in een toch best prijzig product, was ik het zat en ben ik me gaan verdiepen in de werking van ingrediënten in huidverzorging. En zo ben ik gestart met etiketten lezen.

De hoge prijs van een product is niet persé representatief voor de kwaliteit ervan..

Wat is belangrijk voor het etiketten lezen? Waar let je op?
De wetenschap gaat steeds verder en er komt steeds meer nieuwe informatie beschikbaar over het effect van bepaalde werkzame stoffen en ingrediënten van cosmetica op de huid. Nu heb ik één gelukje: mijn man is chemicus en weet bijna alles van vetten, emulgatoren (de stoffen die nodig zijn om water en vetten samen te laten binden tot een crème) en andere ingrediënten. Bij duurdere merken zitten er vaak wel wat minder schadelijke ingrediënten in de producten, maar de hoge prijs van een product is niet persé representatief voor de kwaliteit ervan. Over het algemeen betaal je vooral voor de ‘prestige’ – de verpakking en de marketing campagne. Het is belangrijk dat mensen zich daarvan bewust worden. Vaak wordt gedacht ‘het is duur dus het zal wel goed zijn’, maar dat is echt niet altijd zo. Sterker nog, ik gebruik nu huid- en haarverzorging die spotgoedkoop is, maar super effectief! Mijn huid heeft er nog nooit zo goed uitgezien, en ik had nooit durven dromen dat ik zonder foundation naar buiten zou durven.  

Alles over beautyroutines

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?
Als ik ’s ochtends uit bed kom, neem ik eerst een douche. Ik gebruik een shampoo en doucheschuim zonder tarwe, parabenen en sulfaten (die ik gewoon bij het Kruidvat koop). Daarna begin ik aan mijn huidverzorging – voornamelijk parfumvrij, en zonder tarwe of alcohol – die vooral gericht is op hydrateren en voeden. Hiervoor gebruik ik: hyaluronzuur, een peptideserum, een hydraterende en voedende olie, een antioxidant gericht op het herstel en behoud van collageen en elastine en een crème met SPF. Qua make-up is het afhankelijk van wat ik die dag te doen heb. Nu ik veel thuis ben, is het verleidelijk om me helemaal niet op te maken, maar ik vind het toch leuker om er verzorgd uit te zien. En een lekker geurtje kan natuurlijk niet ontbreken.

En je avondroutine?
’s Avonds reinig ik mijn gezicht met een olie of cleanser op oliebasis. Daarna weer hyaluronzuur, serum, olie, antioxidant en een lekkere voedende crème voor de nacht. Af en toe (1 x per maand) doe ik een chemische peeling om dode huidcellen en onzuiverheden te verwijderen. Voor de rest probeer ik mijn huid zoveel mogelijk met zachtheid te behandelen. Verder smeer ik elke avond mijn handen in met een handcrème en mijn lippen met een lekkere balsem.

Top 5

Als je slechts 5 producten die op jouw Shelfie staan mocht kiezen, welken zouden dit dan zijn?
In ieder geval de Marine Hyaluronics en Buffet van The Ordinary. De Juvi Protect van Hannah vind ik ook een geweldig product dat mijn huid supergoed verdraagt (ik mocht het testen voor We Are Eves, dat was dus een dikke hit). Verder mijn Vichy 48 uur anti transpirant deodorant roller, die gebruik ik al bijna 30 jaar. Tot slot NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate: de perfecte remedie tegen wallen, kringen en fijne lijntjes. Duur, maar elke cent waard. 

De ultieme beautytip van Ilse

Last, but not least… wat is jouw ultieme beautytip? 
Zorg goed voor je huid en begin daar niet te laat mee. Je hebt er tenslotte maar één, en hij moet een heel leven lang mee. Hydrateren – en later voeden – is ontzettend belangrijk! Beschouw je huid als een leren jas, die gaat heel lang mee en beschermt je tegen heel veel dingen, maar hij blijft alleen mooi als je hem regelmatig behandelt met een verzorgend product. Heb je last van pukkels? Droog je huid niet uit, maar ga op zoek naar milde producten om je talgproductie in balans te krijgen en blijf hydrateren. Het is erg belangrijk om goed te bekijken wat er in de producten die je op je huid aanbrengt, verwerkt zit.

Word jij de volgende Beauty Editor van de maand?

Wil jij ook kans maken om de Beauty Editor van de maand te worden en extra goodies te winnen, die je vervolgens mag reviewen en testen? Meld je dan hier aan voor ons Beauty-Editor programma, als je dit nog niet hebt gedaan. Review daarnaast producten, adviseer de community en vul jouw Shelfie met jouw productfavorieten… En wie weet ben jij de volgende gelukkige!