Als je tegen dierenleed bent koop je simpelweg een Cruelty-Free product en ben je goed bezig, toch? Tja, zou je denken. Het blijkt een tikkeltje gecompliceerder te zijn. Het label “Cruelty-Free” is namelijk niet-gereguleerd. Dit betekent dat élk bedrijf zijn producten online dierproefvrij kan noemen en zo consumenten kan doen geloven dat ze make-up of skincare kopen dat vrij is van dierproeven en testen. (Vegan skincare laat trouwens ook nog wat te wensen over wat betref labeling, daarover kun je hier meer lezen.) But anyway, waaaait a minute! Da’s niet de bedoeling. We willen verdorie – excuse our language – weten wat we écht kopen en jij ongetwijfeld ook. Wij zijn daarom op onderzoek uit gegaan. Je leest hieronder meer.
Cruelty-Free en ‘Niet getest op dieren’, is er een verschil?
Oké, allereerst vroegen we ons eigenlijk af of Cruelty-Free (dierproefvrij) en ’niet getest op dieren’ eigenlijk hetzelfde is. Het antwoord is ja. Cruelty-Free wil zeggen dat het product en de ingrediënten niet getest zijn op dieren.
…en dat is alles?
Nou nee dus. Was het maar zo’n feest. Helaas is het dierproefvrij-beleid van een bedrijf niet een simpele ja of nee. Er zijn verschillende facetten/lagen waar je rekening mee moet houden om te ontdekken of een merk 100% dierproefvrij is en niet bijdraagt aan de miljoenen dieren die elk jaar worden gebruikt in producttesten.
Cruelty-Free: peeling back the layers
Wat Cruelty-Free en merken betreft zijn er specifieke punten die je onder de loep kunt nemen. Bijvoorbeeld over het proces waarin ze hun producten maken, de ingrediënten van de bron en hoe de spullen gedistribueerd worden. We geven je hieronder een overzicht van de vragen die je kunt stellen om te ontdekken of een merk of bedrijf 100% dierproefvrij is.
- Test het bedrijf producten op dieren?
- Test het merk ingrediënten op dieren?
- Geeft het merk opdracht aan derden om producten of ingrediënten namens hun op dieren te testen?
- Voeren hun leveranciers van ingrediënten testen op dieren uit? (Hoe verifieert het bedrijf dit?)
- Ten slotte, verkoopt het bedrijf in landen waar het wettelijk verplicht is om producten te testen op dieren?
Als een merk als deze vragen met nee beantwoordt – en kan verzekeren dat de leveranciers van ingrediënten niet testen op dieren, dan kun je er vanuit gaan dat de producten Cruelty-Free zijn.
Hoe zit het dan met China?
Een kleine, of nou ja behoorlijke, adder onder het gras. Een merk kan aan al de bovengenoemde Cruelty-Free referenties voldoen, maar verkoopt het bedrijf producten in China – waar het wettelijk verplicht is dat producten op dieren getest worden voordat ze aan de man worden gebracht – gaat de vlieger dus niet op. Tot die testvereisten voor dierproeven worden aanpast, is elk merk dat beschikbaar is voor verkoop in China niet dierproefvrij.
Nog één ding…
Het laatste punt wat je nog kunt checken is of het moederbedrijf van een merk testen op dieren uitvoert. Er zijn mensen die ervoor kiezen om bepaalde merken te boycotten, puur omdat ze onderdeel zijn van een non-cruelty-free bedrijf. Ook al voldoen ze aan alle referenties en verkopen ze niet in een land als China. Dat is natuurlijk ook iets wat je voor jezelf kunt beslissen. In ieder geval gaan wij er voortaan niet klakkeloos meer vanuit dat een product dierproefvrij is als dat als zodanig bestempeld wordt, wat jij?
Oh, voor we het vergeten: op crueltyfreekitty.com en naoki.nl vind je uitgebreide lijsten met brands die Cruelty Free zijn. Mocht jij nog tips hebben, laat het ons weten in een post op Eves!
Bron: ethicalelephant.com
Beeld: Unsplashed, Instagram @ethicelephant