jij leest

collageen, wat is het precies? ontdek hier de ins and outs.

27

collageen, wat is het precies? ontdek hier de ins and outs.

Collageen

Je hoort het woord vaak vallen in reclames van beautyproducten: collageen. Maar wat is het precies? Is het goed voor je, aangezien het stofje in zoveel commercials wordt uitgelicht? En laten we de verpakkingen van onze crèmepjes – waar het ook geregeld op benoemd wordt – niet vergeten. Onze nieuwsgierigheid is in ieder geval aangewakkerd, want welke rol speelt het in je lichaam en hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt? (Ervan uitgaande dat het inderdaad een positieve werking heeft…) Nu kunnen we zelf de boeken induiken of een eindeloos rondje gaan googelen, nóg beter: informatie vragen aan dé specialist. In dit artikel vertelt een deskundige van Vitaminstore.nl jou alle ins & outs over collageen. Vitaminstore, take it away!

Wat doet collageen?

Collageen houdt je huid letterlijk bij elkaar en geeft het stevigheid en structuur. Daarnaast zorgt het voor soepelheid en elasticiteit. Ook heeft het ’t vermogen om veel lichaamseigen vocht te binden. Hierdoor krijgt je huid volume en ziet het er ‘gevulder’ en gladder uit. (Kijk ’s aan, dit zijn goede berichten toch ladies?)

Collageen bevindt zich op vele plaatsen in je lichaam, zoals je pezen, je kraakbeen, je tanden en in het steun- en bindweefsels van je huid. Rond je vijfentwintigste – uuh, hier worden we niet zo blij van – levensjaar neemt de aanmaak langzaam af. Je huid wordt daardoor minder stevig en de eerste rimpeltjes ontstaan. Ook verharden de collagene vezels na verloop van tijd. Dit resulteert in minder veerkrachtigheid.


Collageen, waar bestaat het uit?

Oké, even “technisch”: collageen is een lijmvormend eiwitvezel. Het is opgebouwd uit de aminozuren glycine, proline, hydroxyproline en arginine. Ongeveer 30% van de eiwitten in ons lichaam is ervan gemaakt en maar liefst 75% van onze huid bestaat uit collageen! Er zijn pakweg 25 verschillende typen. Hiervan komen type 1,3 en 4 vooral voor in onze huidlagen.


Zo bescherm je collageen én krijg je voldoende binnen

Wij zijn pro age gracefully, dus als het in stand houden van collageen en de toevoer hiervan eraan bijdraagt de boel een beetje soepel en glad te houden, dan zijn we stiekem wel voor. Wat jij? Het volgende kun je volgens de deskundige van Vitaminstore doen om het stofje te beschermen en ervoor te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt:

Collageen is erg gevoelig voor blootstelling aan de zon en rekken en strekken van de huid. Smeer daarom met een crème die een goede UV-bescherming biedt. Daarnaast kun je vitamine C innemen. Waarom? Dit draagt bij aan de vorming van sterke en stabiele collageenvezels en dus een gezonde en stevige huid. En mocht je nog een zetje nodig hebben om eindelijk de sportschool in te duiken: uit diverse studies is gebleken dat regelmatig sporten de collageenproductie stimuleert. Plus, hier ga je helemaal happy van worden, de volgende yummie beauty foods stimuleren het aanmaakproces van collageen. Bon appetijt!

Collageen - bosbessen

1. Bosbessen

Deze kleine blauwe vruchten zitten niet alleen barstensvol vitamine C, ze bevatten ook een antioxidant die we anthocyanine noemen. Dit stofje beschermt het bindweefsel in je huid. Het mineraal mangaan, ook ruim aanwezig in bosbessen, draagt bij aan de vorming van gezond bindweefsel.

2. Kiwi’s

Kiwi’s zijn erg goed voor de opbouw van collageen. Deze vruchten zitten namelijk vol met vitamine C, welke de aanmaak bevordert. Bovendien is deze vitaminesoort een antioxidant en dat betekent dat het in staat is vrije radicalen te neutraliseren. Deze zouden anders het collageen en andere eiwitvezels kunnen beschadigen.

3. Oesters

Sommige mensen zijn er dol op, anderen gruwelen ervan. Als je niet van oesters houdt is hier een reden om ze tóch te eten. Ze zijn rijk aan zink – wat belangrijk is voor het behoud van een gezonde huid – en eiwitten die essentieel zijn voor de opbouw van collageen!

4. Yoghurt

Yoghurt is niet alleen erg lekker, het is ook een goede bron van riboflavine. Net zoals vitamine C bevordert dit micro-voedingsmiddel de normale functie van de huid en verzorgt ‘m van binnenuit. Als extra bonus zit het ook nog eens bomvol eiwitten.

5. Zalm

Deze vis kan met recht schoonheidsvoedsel genoemd worden. Zalm bevat collageen van het type 1. Juist ja, het type dat voornamelijk in onze huid voorkomt. Viscollageen lijkt qua structuur ook nog eens het meeste op dat van de menselijke huid. Daarnaast zit het vol met eiwitten voor de opbouw van collageenvezels.

6. Aanvullend supplement

Naast alle genoemde yummie foods bestaan er ook supplementen die je huid van binnenuit ondersteunen en de aanmaak van collageen kunnen stimuleren.

Wij gaan nu meteen even werken aan de aanmaak van onze collagene vezels door een lekker kommetje yoghurt met bosbessen te nuttigen, haaa! Jij ook nu je op de hoogte bent van alle ins & outs wat betreft collageen?

 

Beeld: Unsplash