‘Extra retinol voor een gladde huid’, ‘Geeft schade van vrije radicalen geen kans door vitamine C en E!’ en ‘Voorkomt uitdroging met tanthenol’. Het zijn slechts een paar voorbeelden van wervende teksten die je tegenwoordig op de verpakking van je gezichtscrème en andere cosmeticaproducten kunt vinden. We weten allemaal dat je de nodige vitamines uit je voeding kunt halen, maar tegenwoordig vind je ze ook volop in cosmetica. Nu vragen wij ons af: wat doet het en werkt het überhaupt? Is het klinklare onzin? Of toch niet? Je voelt ‘m al aankomen: wij zijn in de vitamine x beauty files gedoken! Je leest hieronder meer.
Vitamine x beauty: de werking van vitamines in cosmetica
Om te beginnen: vitamines hebben zeker effect op ons uiterlijk. Krijg je de juiste hoeveelheid binnen dan is de werking, nogal logisch, positief. Anderzijds kunnen vitaminetekorten leiden tot afwijkingen aan huid en haar. Zo kan iemand met een tekort aan vitamine B6, biotien of riboflavine last krijgen van exceem. Krijg je te weinig vitamine A binnen, dan kan dit in het extreme geval verhoorning van de huidlaag veroorzaken. Niet genoeg biotien? Dan kun je mogelijk vaarwel zeggen tegen je volle haardos.
Vitamines zijn dus belangrijk voor een gezonde huid en haren. Nu kun je ze natuurlijk via je voeding binnenkrijgen, echter kunnen ze soms ook uitwendig worden toegepast. En dát is het moment dat onze crèmpjes om de hoek komen kijken. De in vet oplosbare vitaminevarianten (A, D, E en K) kunnen – mits zeer geconcentreerd – via de huid in ons bloed worden opgenomen. Oké, klinkt niet slecht, maar wat doen welke vitamines in cosmetica? To be continued below…
Zeg maar daag tegen rimpels met Vitamine A, of toch niet?
Vitamine A, ook bekend als retinol, bevordert de celdeling van de huid en kan zo donkere vlekken vervagen en rimpels verminderen. Hoewel er crèmes met een extra hoge dosis vitamine A verkrijgbaar zijn, zijn ze niet voor iedereen weggelegd. Een te hoge concentratie kan tot huidirritatie leiden. Degenen die bijvoorbeeld last hebben gehad van acne – en als oorzaak hiervan wat ruwe plekken hebben – kunnen zo’n vitaminerijk smeersel op dokters recept krijgen.
Het probleem bij de ontwikkeling van (anti-rimpel)crèmes met vitamine A: zodra deze vitaminesoort in aanraking komt met zuurstof wordt de werking snel minder. Dit hebben fabrikanten weten te verhelpen met een methode waarbij de vitamines pas vrij komen nadat je de crème op hebt gesmeerd. De vraag blijft wel of de (relatief lage) dosering genoeg is om de huid binnen te dringen, want ons huidje vormt een sterke, natuurlijke barrière tegen stoffen van buitenaf. En dat is eigenlijk maar goed ook. Voor de crèmevariant met een zeer hoge concentratie vitamine A – zoals de retinolcrème die je alleen op dokters recept kunt krijgen – is de werkzaamheid wetenschappelijk bewezen.
Vitamine C en E in gezichtscrème
Naast vitamine A zijn C en E ook veelgebruikte soorten in (gezichts)crèmes. Wat ze doen? Deze vitamines schijnen een goede remedie tegen schadelijke, vrije radicalen te vormen. In jip-en-janneketaal zijn dit slechte lichaamscellen die de goede cellen aanvallen. Ze ontstaan onder andere door ongezonde voeding en verontreinigde lucht.
De schade van de vrije radicalen kan beperkt worden door antioxidanten. Vitamine C en E hebben een antioxidantenwerking. Door deze vitamines in hun crèmes te verwerken hopen cosmeticafabrikanten een wapen in de strijd tegen deze lichamelijke vijanden te hebben.
Vitamine K: adios donkere kringen en roodheid
De geclaimde cosmetische effecten van vitamine K zijn vermindering van roodheid en donkere kringen rond de ogen. Ook zou het de huid strakker maken. Maar ladies, verwacht geen wonderen. Uit onderzoeken die huidverzorings-expert Paula Begoun bestudeerde (o.a. ‘The Journal of Cosmetic Dermatology’ (april 2004, pagina 73)) waarin 2% vitamin K gebruikt werd, waren de resultaten slecht tot zeer mager te noemen. In een ander onderzoek werd 1% van deze vitaminesoort in een crème verwerkt, met als doel roodheid na een laserbehandeling te verminderen (bron: Dermatologic Surgery (december 1999, pagina 942)). Ook dit leverde geen mooie effecten op, wel ontdekten de onderzoekers dat het lichte ontstekingsremmende kwaliteiten heeft.
Nou uuh, misschien is de beste optie dan nog altijd camoufleren? Of, als je geen voorstander bent van make-uppen, gewoon die rode vlekken of donkere kringen omarmen, f*ck it! (Yup, we proberen onszelf hier ook nog van te overtuigen, zonder make-up en onze beloved concealer de straat op gaan blijft soms toch wel een kleine uitdaging…)
Haren wassen met B5
We hebben het tot nu toe voornamelijk over crèmes plus toegevoegde vitaminesoorten gehad, maar dat zijn niet de enige cosmeticaproducten waar je vitamines in kunt vinden. Bekijk het etiket van een willekeurige shampoo maar eens, daar zou je weleens vitamine B5 (pantotheenzuur/panthenol) op kunnen spotten. Dit wordt vaak in shampoos verwerkt omdat het vocht vasthoudt en daarmee dus uitdroging voorkomt. Weten we dat ook weer…
Wat is jouw kijk op vitamines in cosmetica?
Beeld: Unsplash