jij leest

escape the corset: zuid-koreaanse vrouwen strijden tegen schoonheidsnorm.

12

escape the corset: zuid-koreaanse vrouwen strijden tegen schoonheidsnorm.

Escape the corset

Wil je in Zuid-Korea een beetje aan de schoonheidsnorm voldoen dan komen er ellenlange make-upsessies, bakken met cosmeticaproducten en o ja…nog even een plastisch chirurgische ingreep – cadeautje van pap en mam – aan te pas. Een groep jonge Zuid-Koreaanse vrouwen is hier dus he-le-maal klaar mee (we feel ya girls) en doen daarom als protest mee aan de ‘Escape the Corset’-beweging. Hulde aan deze power chicks! Je leest hier meer over deze movement, die veel verder gaat dan alleen je kwasten en blushers aan de kant schuiven…

#Escapethecorset: klaar met het schoonheidsideaal

Een groeiende groep vrouwen vecht tegen de onrealistische, Zuid-Koreaanse schoonheidsnorm die soms wel 10 of meer stappen vergt. Om zichzelf van een perfect make-upje te voldoen zijn velen van hen gemiddeld twee uur bezig. Eerst worden de dode huidcellen zorgvuldig verwijderd met een peelinggel. Vervolgens gaat er een gestoomde handdoek over het gezicht en pas hierna begint het daadwerkelijke make-upregime. Jeeezz, wij worden al moe bij de gedachte.

Vrouwen die deze moeizame beautyroutine behoorlijk zat zijn posten video’s en foto’s op sociale media van vernietigde stapels cosmetica met de hashtag #escapethecorset. Hiermee wordt een vergelijking gemaakt met het corset dat jarenlang élke dag deel uitmaakte van de kleding van de vrouw. Het kledingstuk vormde het vrouwelijk lichaam naar het ‘ideale model’, met alle gezondheidsgevolgen van dien.

Power chick Cha Ji-won hangt alle make-up aan de wilgen

De 22-jarige Cha Ji-won heeft ook schoon genoeg van het strenge schoonheidsideaal van Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse student begon al te experimenteren met make-up toen ze twaalf was. (Geleerd op Youtube.) Volgens eigen zeggen was ze dagelijks minimaal een uur mee bezig met haar look. Een paar maanden geleden besloot ze al haar make-upproducten aan de wilgen te hangen en haar lange haren – die om de drie maanden geblondeerd werden – af te knippen. Moeders was niet meteen gecharmeerd van de nieuwe looks van haar dochter en reageerde met: “Goh, nu heb ik een zoon.”

Escape the Corset
Rechts: Chia met geblondeerd haar en make-up. Links: Chia anno nu

Voor Cha zelf was het echter mega bevrijdend. “Het voelde alsof ik opnieuw geboren was. Er is een zekere hoeveelheid mentale energie die je als persoon dagelijks te besteden hebt, en ik besteedde zoveel van deze kostbare energie aan het zorgen maken over ’mooi’ zijn. Nu gebruik ik die tijd om boeken te lezen en te studeren.”, aldus Cha. In het onderstaande filmpje, welke we op het Youtube-kanaal van NOS spotte, vertelt de Zuid-Koreaanse er meer over.

Escape the corset: meer dan een gevecht tegen het schoonheidsideaal

De ‘Escape the Corset’-beweging is een interessante wending in een land als Zuid-Korea. De cosmeticamarkt is hier, met een waarde van zo’n 13 miljard dollar, namelijk één van de grootste ter wereld. De Zuid-Koreaanse beauty-industrie staat bekend om de meest opvallende beautytrends en uitgebreide schoonheidsrituelen. Maar dat is niet alles. Zo is het heel normaal dat jonge vrouwen na hun studie plastisch chirurgie cadeau krijgen van paps en mans. Naar schatting heeft zelfs, schrik niet, een derde van deze groep een cosmetische ingreep ondergaan.

Vergis je overigens niet, de ‘Escape the Corset’-trend gaat over veel meer dan alleen het schoonheidsideaal en daaraan moeten voldoen. De beweging maakt deel uit van de strijd voor gelijkheid. En zo wordt er ook gevochten tegen seksueel geweld en het illegaal filmen van vrouwen.

Voor Cha, die nu ongeveer maar 3 eurootjes per maand aan crème en lippenbalsem uitgeeft, betekent ‘Escape the Corset’ ook meer dan minder met het uiterlijk bezig zijn. Zo is ze een YouTube-kanaal gestart om naast andere onderwerpen gelijkheid onder de aandacht te brengen. Gek genoeg op hetzelfde platform waar ze ooit haar make-upskills leerde… Yo go girl!

Wat vind jij van de ‘Escape the corset’-beweging? Laat het ons weten!

 

Bron: theguardian.com, nos.nl