Heb jij naast beter voor jezelf zorgen (zowel vanbinnen als vanbuiten), jezelf een milieubewuster leven ten doel gesteld? Dan moet je zeker even dit artikel lezen. Wij gingen namelijk op zoek naar merken die goed voor jou én de wereld zijn en daarom een plek op jouw Shelfie verdienen. Over jouw virtuele beautyplankje – gesproken; heb je ‘m al gevuld met wat beauty favourites? Nee? Dit is een goed moment om dat als de wiedeweerga te doen 😉
1. Ren Skin Care x zero waste lifestyle
Mocht jij in het kader van bewuster leven de uitdaging wat betreft een zero waste lifestyle aan willen gaan, dan moet je zeker eens de producten van Ren Skin Care checken. Dit duurzaam cosmeticamerk heeft als een van de eersten een verpakkingsfles ontwikkeld van 100% gerecycled plastic, waarvan 20% direct uit de oceaan afkomstig is. “Er zijn 10 rivieren in de wereld verantwoordelijk voor 90% van het plastic afval in onze oceanen. Het afval van gigantische stortplaatsen gaat door de rivieren heen en komt uiteindelijk in de zee terecht. Het scheidingsproces is lang en ontzettend kostbaar. Daardoor is een gerecyclede plastic fles vijftien keer duurder dan een ‘normale’ variant.”, vertelde de CEO van het merk, Arnaud Meysselle, onlangs in een interview met Vogue.
“Er werd ons verteld dat we maar 10% van het uit de zee gevist plastic in onze nieuwe verpakkingsfles zouden kunnen verwerken. We hebben dit percentage op weten te schroeven naar 20%, want we willen écht een statement maken”, aldus Meysselle. Wij zeggen: een mooi begin richting de zero, of laten we zeggen ‘less’ waste levensstijl. Deze producten plaatsen wij in ieder geval op onze eigen shelfie!
2. Duurzame cosmeticamerken – Tiindi op jouw beauty wishlist
We schreven al eerder over de goddelijke, organic bodybutter van Tiindi ‘Immediate Addiction’. Hij verstevigt de huid, maakt ‘m superzacht, gaat huidveroudering tegen en ruikt héérlijk. Door al jullie positieve berichten op onze communityfeed werden we nieuwsgierig naar dit product en ontdekten we dat er nog veel meer schuil gaat achter dit mooie merk. Zeker eentje die op de lijst van duurzame cosmeticamerken thuishoort.
Om te beginnen de naam: ‘Tiindi’ betekent sheabutter in het Gambiaans. De Afrikaanse bevolking ontdekte dit geheime ingrediënt in de noten van de Boom des Levens, ook wel Karité boom genoemd. De heilzame boter is sinds eeuwen geroemd en geëerd door de bijzonder, heilzame en helende werking voor de huid. De Immediate Addiction Bodybutter en alle andere producten van het merk, bestaan uit plantaardige oliën en onbewerkte, biologische sheabutter die bomvol vitamine A, E en F zitten. Ook de verpakkingen van de verzorgingsproducten zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Zoals recyclebaar violet glas dat zorgt voor een goede houdbaarheid van producten en beschermt tegen UV-licht. Zo heb je er extra lang plezier van.
Maar dat is niet alles, Tiindi wil een wereld van bewustzijn en respect voor natuurlijke gezondheid en schoonheid creëren. Door te kiezen voor de producten van dit merk – met enkel natuurlijke ingrediënten, zonder bewerking en dus zonder waterverspilling, gebruik van vervuilend plastic en giftige chemicaliën – draag jij ook bij aan gezonde leefomstandigheden. En goed om te weten: voor elke aankoop geeft Tiindi een bijdrage aan de projecten van Plan Nederland, zoals bijvoorbeeld de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Hoe tof is dat? Kijk voor meer informatie op planinternational.nl.
3. Lush: verpakkingsvrije producten
De meeste beauty lovers zijn wel bekend met Lush, maar mocht je het niet kennen: het is een Brits bedrijf dat zich bezighoudt met het duurzaam en diervriendelijk produceren van cosmetica-artikelen zoals zeep, bodylotion en make-up. Veel producten (let op: niet allemaal) zijn geheel vrij van dierlijke ingrediënten en daarmee ook geschikt voor veganisten.
Lush werkt samen met de Ocean Legacy Foundation en wil 27 ton aan zee-afval gebruiken voor verpakkingen. Daarnaast – om het gebruik van plastic terug te dringen – heeft het bedrijf héérlijke shampoo, bad- en massageolie in vaste vorm ontwikkeld. Kijk, hier worden wij nou blij van! Ze worden verkocht als blokken in een papieren verpakking. Sommige producten worden wel in een plastic fles of pot geleverd, maar dit kun je weer bij Lush inleveren voor hergebruik. Ideaal toch? We kunnen wel stellen dat Lush een van de pioniers is van duurzame cosmeticamerken. Trouwens, volgens Eves-member Li Lalong is de Lush Big Shampoo zeker het proberen waard. Thanks for the tip Li!
4. L’Occitane: een van onze favoriete duurzame cosmeticamerken
Wij zijn absoluut fan van L’Occitane! Als je de producten niet in ons toilettasje vindt, dan prijken ze wel op onze ultieme wishlist. Zó fijn! Al sinds de oprichting zet het merk zich in voor doelen die haar dierbaar zijn. Hulp aan mensen met een visuele afwijking en de economische emancipatie van vrouwen in Burkina Faso zijn twee punten die het cosmetica-brand nauw aan het hart liggen. In 2006 werd de L’Occitane Foundation opgericht om die wens nog een stap verder te brengen, zoals hulp bieden bij de reconstructie van Noord Japan na de tsunami van 2011.
Alleen al het bovengenoemde zou ons al overstag doen gaan om wat producten van het merk in ons beautykastje te plaatsen, maar vergis je niet: je vindt er ook crèmepjes en andere verzorgingspullen die echt echt écht prettig zijn in gebruik. Zo bestaan de gezicht-, lichaams-, haarverzoringsproducten en parfums onder andere uit de essentiële olie van rozemarijn. Klinkt héérlijk toch?
5. The Body Shop
The body Shop – tegenwoordig onderdeel van L’Oréal – zit misschien al langer in de “duurzame cosmeticamerken-game” dan je denkt. We waren ‘m stiekem bijna vergeten, maar we hebben het merk en de ultrafijne producten gelukkig herontdekt. Het verhaal begon in 1976 in Brighton, Engeland met oprichtster Anita Roddick en haar overtuiging dat een bedrijf een middel kan zijn om positieve veranderingen teweeg te brengen in de wereld. In navolging van haar visie is het merk nu al ruim 40 jaar rule breaking, never faking en change making!
In 1987 lanceerde The Body Shop Community Trade, een baanbrekend, eerlijk handelsprogramma in de beauty-industrie. Vandaag de dag werkt het bedrijf samen met leveranciers in meer dan 20 landen wereldwijd. Zo kopen ze hoogwaardige ingrediënten in én maken ze gebruik van traditionele vaardigheden van mensen overal ter wereld – waar de lokale gemeenschappen op hun beurt ook weer profijt van hebben. En al sinds 1989 voert het merk met regelmaat campagne om te komen tot een cruelty-free beauty-industrie. Mede dankzij de campagnes leidde dat allereerst tot een verbod op dierproeven voor cosmetica in Engeland, ook in Nederland en daarna in de EU! En nu richten ze zich op de VN, om dierproeven voor cosmetica voor eens en voor altijd wereldwijd verboden te krijgen.
6. Nóg meer duurzame consmeticamerken voor op je shelfie / ultieme wishlisht
Naast alle bovengenoemde beauty brands zijn er (gelukkig) nog meer pioniers op het gebied van duurzaamheid. De producten van bijvoorbeeld Aveda, Yves Rocher, Dr. Hauschka en Burt’s Bees verdienen ook absoluut een plek de beauty shelfies van degenen die bewuster willen leven!
Welke duurzame cosmeticamerken zijn jouw favorieten?
Beeld: Instagram @lushcosmetics, @renskincare, @thebodyshop