jij leest

zero waste lifestyle en cosmetica? hoe zit dat?

6

zero waste lifestyle en cosmetica? hoe zit dat?

zero waste

Een zero waste lifestyle is iets wat we steeds vaker horen, maar wat is het eigenlijk precies? Wat mag wel, wat niet? Is het überhaupt mogelijk, leven zonder afval? Enuh, hoe begin je ermee? Waar wij in het bijzonder ook nieuwsgierig naar zijn: hoe zit het met beautyproducten? De hoogste tijd om even in deze materie te duiken, helemaal als je je bedenkt dat we in Nederland per persoon jaarlijks 490 kilo afval produceren. WOW. Oké, inderdaad een goed moment om dit nader te onderzoeken. Meer weten? Hieronder vind je de informatie die we tot dusver vergaarden.

Zero waste lifestyle?

In een notendop: bij een zero waste lifestyle recycle en hergebruik je producten in plaats van ze weg te gooien. Het doel is om geen, of in ieder geval zo min mogelijk, afval te creëren. Met als uiteindelijk gewenst resultaat geen schadelijke uitstoot meer en dat produceren plus consumeren van producten niet langer de gezondheid van de aarde beïnvloed. Nou ja, of juist wel, maar dan in positieve zin.

Bye bye (beauty-)afval

Moraal van het “zero waste-verhaal”: gewoon geen afval meer produceren. Leuk en aardig allemaal, maar hoe dan?? Begrijp ons niet verkeerd, wij juichen deze beweging toe, alleen is het niet iets wat je zomaar even doet. Een snelle blik in onze beautykast en make-uptasje laat al zien dat er alleen hier al aardig wat te winnen valt, want: flessen en potjes galore. Die eindigen geheid in de vuilnisbak…

Zero waste x beauty brands

Gelukkig zijn er op het gebied van zero waste ook volop ontwikkelingen in beautyland gaande. “70% van het afval in de beauty-industrie is afkomstig van verpakkingen”, vertelde Arnaud Meysselle, CEO van Ren Clean Skin Care, onlangs in een interview met Vogue. Dit cosmeticamerk heeft overigens als een van de eersten een verpakkingsfles ontwikkeld van 100% gerecycled plastic, waarvan 20% direct uit de oceaan afkomstig is. “Er zijn 10 rivieren in de wereld verantwoordelijk voor 90% van het plastic afval in onze oceanen. Het afval van gigantische stortplaatsen gaat door de rivieren heen en komt uiteindelijk in de zee terecht. Het scheidingsproces is lang en ontzettend kostbaar. Daardoor is een gerecyclede plastic fles vijftien keer duurder dan een “normale” variant.”, legt de CEO uit.

“Er werd ons verteld dat we maar 10% van het uit de zee gevist plastic in onze nieuwe verpakkingsfles zouden kunnen verwerken. Wij hebben dit percentage op weten te schroeven naar 20%, want we willen écht een statement maken”, aldus Meysselle.

Mocht je je beautykastje dus meer richting een zero waste lifestyle willen sturen, dan kun je om te beginnen kijken naar welke merken duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Naast Ren Clean Skin Care zijn er tal van beautypioniers actief op dit gebied. Aveda, The Body Shop, L’Occitane, Dr. Hauschka, Burt’s Bees, Lush… Om er maar even een paar op te noemen. De laatste in het rijtje werkt samen met de Ocean Legacy Foundation en wil 27 ton aan zee-afval gebruiken voor verpakkingen. En zo hebben nieuwe technologieën het voor parfummerk Firmenich mogelijk gemaakt om biologisch afbreekbare geurmoleculen te produceren die het water niet vervuilen.

Ook giganten als Estée Lauder, L’Oréal en Unilever streven naar verbetering en hebben hun beleid inzake afvalvermindering aangescherpt. Unilever heeft zelfs een nieuw cosmeticamerk gelanceerd genaamd ‘Love Beauty and Planet’, dat zich uitsluitend richt op duurzaamheid en 100% vegan is. Mocht je trouwens nieuwsgierig naar het verschil tussen organic, vegan en natuurlijke cosmetica zijn, lees dan vooral dit artikel even.

Meer dan je beautykast en make-uptasje

Oké, we zijn ons ervan bewust dat de zero lifestyle veel verder rijkt dan ons beautykastje en dat we het nu voornamelijk hebben over verminderen in plaats van 0 afval. Maar goed, we moeten ergens beginnen toch? Heb jij hier ook wel oor naar gekregen? Naast je skincare en make-up onder de loep nemen kun je de volgende dingen doen om een begin te maken:

  • Neem altijd je eigen boodschappentas mee. Bij voorkeur van linnen of canvas. Boodschappen doen is sowieso een uitdaging, want praktisch alles is verpakt. Maar ga eens naar een verpakkingsvrije winkel, ook wel bulkwinkel genoemd. Een lijst van dergelijke “supermarkten” vind je hier.
  • Scheid je afval en consuminder! Minder spullen kopen is misschien wel de makkelijkste manier om minder afval te produceren.
  • Probeer daarnaast zo min mogelijk voedsel te verspillen. Met oud brood maak je heerlijke tosti’s of wentelteefjes.
  • Maak vriendinnen blij met kleding die je zelf niet meer draagt. (Of misschien wel nooit gedragen hebt.)
  • Repareer spullen in plaats van meteen nieuwe aan te schaffen. Gewoon je lover of die handige oom even lief aankijken als de stofzuiger het niet meer doet.

Ga jij ook voor de zero, of beter gezegd ‘less waste lifestyle’?

 

Bron: Vogue, Bedrock, The Zero Waste Project