De zomer heeft officieel z’n intrede gedaan en met de huidige warme temperaturen kunnen we ons wintervachtje ein-de-lijk vaarwel zeggen. Alleen is de vraag: voor welke ontharingsmethode kies je? Er zijn behoorlijk wat keuzemogelijkheden in de wondere wereld van ontharen. We nemen hier even de voor- en nadelen van scheren, epileren, harsen en laseren door. Wil je à la Miley Cyrus of Madonna met een bosje shag onder je oksels door het leven gaan, helemaal priem. Liever geen haar? Dan moet je vooral even verder lezen.
Ontharen door middel van scheren
Scheren is een van de oudste ontharingsmethodes en gaat zelfs terug tot in de oertijd waarin men gebruik maakte van haaientanden om zich te scheren. De Egyptenaren waren de eersten die metalen voorwerpen gebruikten om zichzelf, in verband met hygiëne, van lichaam- en hoofdhaar te ontdoen. Weet je dat ook weer 😉 Enfin, hieronder de voor- en nadelen van ontharen met een scheermesje.
Voordelen scheren:
1. Je kunt het makkelijk én snel zelf doen.
2. Je hoeft er niet diep voor in de buidel te tasten. Met andere woorden, lekker el cheapo.
3. Het resultaat is glad.
4. En dit vinden wij wel zo prettig; het is pijnloos (mits je niet een laagje van je huid meeneemt tijdens het scheren).
Nadelen van scheren:
1. Over het algemeen verschijnen na één dag de stoppels alweer.
2. Vanwege het steeds weggooien van plastic opzetstukken of complete scheermesjes niet de meest milieuvriendelijke methode.
3. Bij elke scheerronde scheer je stiekem een beschermlaagje van je huid af. Dit kan tot huidirritatie en ingegroeide haren leiden. Geen fraai gezicht op je punani-gebied…
Ontharen: epileren misschien?
Scheren te old school voor jou en wil je je liever wagen het ontharen door middel van een epileerapparaat? Je moet even door de pijn heen, maar dan heb je ook wat. Check de voordelen maar.
Voordelen van epileren:
1. Net als scheren kun je het makkelijk thuis doen.
2. In tegenstelling tot scheren blijven de haren lang(er) weg.
3. Je pakt echt alléén de haartjes en neemt niet stiekem je bovenste (beschermende) huidlaag mee.
4. Tot op zekere hoogte milieuvriendelijk, omdat je geen wegwerponderdelen hebt en het epileerapparaat lang meegaat. Dit laatste zorgt er trouwens ook voor dat het niet duur is op de lange termijn.
5. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht hoeven de haartjes niet lang te zijn.
Nadelen van epileren:
1. Het is (vooral als je er net mee begint) pijnlijk.
2. Voor een volgende epileerronde moet je wachten tot je haren weer een paar millimeter gegroeid zijn. Niet iedereen heeft hier het geduld voor.
3. Je kunt last krijgen van ingegroeide haren. Van tevoren goed scrubben is dus geen overbodige luxe.
Niet scheren en niet epileren, maar harsen
Scheren en epileren beide geen optie voor jou? Dan kun je ook nog harsen overwegen. Dit kan vooral down under behoorlijk pijnlijk zijn. Daar staat tegenover dat je wel een paar weken haarloos en extra smooth door het leven kunt gaan.
Voordelen van harsen
1. Je kunt ervoor kiezen het zelf thuis of in een salon te laten doen.
2. Haren blijven voor een lange tijd weg.
3. Haren groeien met een dun puntje weer terug. Hierdoor voelen ze zachter aan en ogen ze minder dik.
Nadelen van harsen
1. Auw auw auw auw…. harsen kan dus behoorlijk pijnlijk zijn en is niet voor pussy’s.
2. Om weer te kunnen harsen, moeten je haartjes eerst weer een paar millimeter lang zijn.
3. Laat je het doen, dan kan het aardig in de kosten lopen.
4. Hars hecht zich naast je haren ook aan je huid, hierdoor kan tijdens het harsen het beschermlaagje van je opperlaag worden meegetrokken. Dit kan huidirritatie tot gevolg hebben.
5. De haartjes die tijdens het harsen in de rustfase zitten qua groei worden niet meegenomen. Hierdoor kan het zijn dat deze al na een week uit je lichaam piepen… en je dus niet meer extra smooth bent.
6. Wederom risico op ingegroeide haren.
Last, but not least… laseren
Laseren is een van de nieuwste en meest geavanceerde methodes op het gebied van ontharen en tegenwoordig zijn er zelfs ook apparaten voor thuisgebruik. Wederom even de voor- en nadelen op een rij:
Voordelen van laseren
1. Je hebt een aantal behandelingen nodig, maar hierna blijven de haartjes écht weg.
2. Je hoeft je haren niet te laten staan, want laseren doe je altijd op een geschoren gladde huid.
3. Thuis laseren doet bijna geen pijn.
Nadelen van laseren
1. Laten laseren, dus niet met een apparaat voor huis, kan pijnlijk zijn.
2. Niet voor iedereen betaalbaar. Een thuisapparaat is vrij prijzig (en laten laseren nog duurder). Het voordeel is wel dat je, als het goed is, nooit meer geld hoeft uit te geven aan scheermesjes na de laatste behandeling.
3. Er gaat een lange periode overheen voor je écht van je haren af bent. Tussen de behandelingen – waarvan je minstens zes nodig hebt – zitten er vaak periodes van zes tot acht weken.
4. Niet alle apparaten zijn geschikt voor de donkere huid of lichtblonde haartjes.
Kaal of kammen?
Zo, nu we alle voor- en nadelen op een rij hebben gezet zijn we zéér nieuwsgierig: voor welke ontharingsmethode kies jij? Of laat je lekker een bush staan? Nogmaals, helemaal prima. Laat het ons weten in een post op We Are Eves. Vinden we leuk. Mocht je andere ontharingstips hebben, die zijn ook welkom. Seenk joeee.