Wat zijn we apetrots dat performer Roos een van de gezichten van onze gloednieuwe campagne is. Roos is trans non-binary, dat wil zeggen: geen man, geen vrouw, maar wat meer ertussenin. Als alter-ego Thorn Vineyard bestormt de stoere beauty verschillende (club)podia. Daarnaast geeft de activist workshops en lessen op scholen over gender en seksuele diversiteit. Wat heeft Roos ertoe bewogen in drag het podium op te gaan? En hoe ziet de beautyroutine vóór en na een performance er eigenlijk uit? De hoogste tijd voor een nadere kennismaking. We vroegen Neerlands dragking pionier het hemd van het lijf en dat mondde uit in een interessant gesprek over onder andere genderneutraliteit.
Roos a.k.a. Thorn Vineyard
Je bent de dragking pionier van Nederland, hoe is dat idee tot stand gekomen?
“Ik zat veel in het nachtleven en zag veel dragqueens. Het leek me ook wel leuk om dat te doen, maar dan andersom. Ik twijfelde eerst een beetje omdat niemand dit deed, en vroeg me af: ‘Kan dit wel? Mag dit wel?’ Uiteindelijk besloot ik het gewoon te doen. Ik kreeg zo’n goede feedback dat ik twee maanden later op het hoofdpodium van Pride Amsterdam stond te performen voor duizenden mensen. Hierna ging het heel hard allemaal.”
Op de momenten dat je als Thorn op het podium staat, voel je je dan echt man?
“Ik zie drag los van gender als identiteit, het is meer een uiting van het op de hak nemen en spelen met gendernormen. Voor mij heeft het niet te maken met dat ik mannelijk zou willen zijn of mezelf wil voelen als man. Het is meer een protest tegen de ideeën die we hebben over mannelijk- en vrouwelijkheid en dat het zulke strakke hokjes zijn. Met mijn drag-performance wil ik laten zien dat het niet zo zwart-wit is, er zit ook veel meer tussenin. Dat is mijn belangrijkste boodschap.”
Roos de activist
Wat zijn de dingen die jij zoal doet als activist zijnde?
“Ik geef les op scholen, werk als vrijwilliger voor COC Amsterdam (een organisatie die zich inzet voor de LHBTI-gemeenschap) en daarnaast ben ik GSA-coördinator. Dat is een soort clubje van mensen die zich inzetten voor tolerantie op middelbare scholen. Ik coördineer de clubjes van heel Amsterdam, ook als vrijwilliger. Verder ik organiseer rally’s, evenementen voor transpersonen. Deze vinden plaats wanneer er iets urgents is gebeurd, bijvoorbeeld op het gebied van transgendergeweld. Daarnaast heb ik samen met mijn vriendin een eigen podcast ‘Couple Goals’. Hierin laten we zien dat liefde gewoon liefde is, ongeacht de samenstelling.”
Ik zie drag los van gender als identiteit, het is meer een uiting van het op de hak nemen en spelen met gendernormen.
Hoe ga je met negatieve reacties om?
“Ik heb een dikke huid gekweekt en probeer het van me af te laten glijden. Soms is het natuurlijk wel lastig. Het gekke is dat je eraan gewend raakt. Als ik bijvoorbeeld een kots-emoji als reactie op een Instagram-post krijg, dan lach ik erom. Je hebt trouwens mensen die de hashtag non-binary volgen en onder álle getagde foto’s haatreacties plaatsen. Dit laat ik gewoon staan, tenzij het bijvoorbeeld een racistische comment is op een vriend die het voor mij opneemt. Het is nu overigens redelijk rustig, er zijn periodes geweest dat ik doodsbedreigingen heb gehad. Maar er is nog veel onwetendheid. Zo zijn er wereldwijd in een jaar tijd 331 mensen uit de LGTB-gemeenschap vermoord. Tot drie jaar geleden mochten transgenders niet adopteren en als transgender man moest je tot 2014 verplicht je baarmoeder laten verwijderen. Ik ben wel positief hoor, maar we moeten niet denken dat we er al zijn.”
De beautyroutine van Thorn Vineyard
Als beautyplatform zijnde zijn we natuurlijk ook erg nieuwsgierig naar hoe de beautyroutine van jouw alter-ego Thorn eruit ziet. Kun je daar wat over vertellen?
“Als drag gebruik ik veel meer make-up. Ik was eerst m’n gezicht gevolgd door een goede dagcrème, daarna een dunne laag foundation van M.A.C.. Vervolgens shape ik met foundationstiften van Kryolan, hierna zet ik het vast met poeder van hetzelfde merk. Daaropvolgend ga ik met schaduw– en higlighter pallets van M.A.C. aan de slag. Vervolgens eindig ik met fixing spray. Ik gebruik veel producten, maar niet veel van het product zelf.”
Voor mij heeft het niet te maken met dat ik mannelijk zou willen zijn of mezelf wil voelen als man.
“Mijn baard is een combinatie van schmink en glitters van Nomadic Sparkle. Ik zet ze vast met gezichtslijm. De glitters zijn trouwens biologisch afbreekbaar. Ondanks de duurdere prijs vind ik dat wel belangrijk. Na mijn performce haal ik alles eraf met babyolie. Dat is trouwens echt mijn lifehack! Er bestaat wel een lijmremover, maar dat is bijtend spul. Met babyolie glijdt het er zo af. Daarna ga ik aan de slag met een gezichtsreiniger en -scrub. Op zo’n avond gebruik ik ook áltijd een voedend gezichtsmasker van het huismerk van Kruidvat. De dag ná mijn performance doe ik een kleimasker van De Tuinen op.”
Spieken op de Shelfie van Roos
En de beautyroutine van Roos? Hoe ziet dat eruit? Wat is het grote verschil?
“Ik gebruik geen make-up. Ik smeer wel met een vegan dagcrème van Sukin. Ik ben zelf veganist, dus dat vind ik belangrijk. Het enige wat ik qua make-up doe is m’n wenkbrauwen in model brengen met een gelletje. Verder doe ik een stylingproduct in m’n haar. Een paar jaar geleden heb ik m’n lange krullen kort laten knippen, tegen adviezen van vrienden in. Ik vond dat het beter zou passen bij mijn persoonlijkheid. Op een reis in Australië dacht ik: ‘Fuck it, ik doe het gewoon.”
Mijn performance is meer een protest tegen de ideeën die we hebben over mannelijk- en vrouwelijkheid en dat het zulke strakke hokjes zijn.
Is er een product waar je écht niet zonder kan? En wat is jouw ultieme beautytip?
Egyptian Magic All Purpose Skin Cream is echt mijn favoriete product op dit moment. Het is eigenlijk ’t enige in m’n leven wat niet plant-based is, wat ik wel jammer vind. Maar m’n huid is zoveel beter geworden, dus ik zie dit maar als m’n enige ‘guilty pleasure‘. Ik smeer het elke avond trouw op mijn gezicht. Trouwens nog een beautytip: let op je eten. Sinds ik kaas en yoghurt uit m’n dieet heb gebannen ziet mijn huid er echt veel beter uit.
Om af te sluiten, wat kunnen we in de toekomst nog van jou verwachten?
“Ik heb niet echt een plan uitgestippeld, maar ik ga sowieso nog veel optreden, ook op plekken waar je het misschien niet zou verwachten. Zo speel ik in maart in een opera van het Nationaal Operaballet Vlaanderen. Verder hoop ik natuurlijk echt een verschil te kunnen maken wat betreft de zichtbaarheid van non-binaire personen. Zowel in de media als op kleinere plekken zoals scholen.”
We want more…
Roos is zeker iemand die wij in de smiezen gaan houden, wat jij? Wil je trouwens nog even rustig koekeloeren op de Shelfie van Roos, dan kun je dat hier doen.