jij leest

alles wat je moet weten over k-beauty: dé cosmeticatrend du moment.

19

alles wat je moet weten over k-beauty: dé cosmeticatrend du moment.

K-beauty

Briljante cosmetica-vondsten, slakkencrèmes, sheetmasks in speelse verpakkingen, ampullen met micronaalden, smeersels met bijzondere ingrediënten… noem ’t en Korean Beauty (afgekort K-beauty) biedt het. Dit fenomeen was jarenlang het best bewaarde geheim onder cosmetica-goeroes en inmiddels heeft ’t ook het grote publiek bereikt. We doken in de wondere wereld van deze hype, waarin alles draait om een über gehydrateerde huid die er fris, fruitig en dewy uitziet. 

Wat is K-beauty?

Simpelweg staat K-beauty voor beautyproducten die afkomstig zijn uit Zuid-Korea, maar de oorsprong gaat waaaay back. Duizenden jaren geleden was het Aziatische land grotendeels een agrarische samenleving. Bijna iedereen bevond zich dagelijks buiten, onder de harde stralen van de zon. Sindsien zoekt men er al naar manieren om zonschade van de huid te voorkomen en te beperken. Bijvoorbeeld het gebruik van kamille en rijst was erg populair vanwege de hydraterende eigenschappen. Tegenwoordig vind je deze natuurlijke ingrediënten nog steeds in veel schoonheidsformules terug.

Anyway, van duizenden jaren geleden even fast forward naar de jaren 40… De Zuid-Koreaanse economie begon exponentieel te groeien, beautybedrijven zagen hun kans schoon en de K-beauty-beweging was een feit. Vandaag de dag is een mooie, gezonde huid nog altijd de heilige graal in Zuid-Korea. Alle huidproducten worden er ontwikkeld met de Koreaanse schoonheidsfilosofie in gedachten. Waar we in het Westen pas over skincare gaan nadenken wanneer de eerste rimpels zichtbaar zijn (en dan metéén resultaat verwachten), gaan ze in Zuid-Korea voor de holistische benadering. En vanaf jonge leeftijd wordt er al gretig gesmeerd. Met andere woorden: voorkomen is conform de filosifie beter dan genezen. 

Een effectieve werking op lange termijn

Smeersels die na een dag al resultaat beloven zijn volgens de Zuid-Koreaanse schoonheidsfilosofie eerder schadelijk dan verbeterend. Eigenlijk dus erger is dan iets dat niet effectief is. Je zou het kunnen vergelijken met een crashdieet, wat op de lange duur veelal het tegenovergestelde effect heeft. Om deze reden wordt er bij de ontwikkeling van de skincare-producten uit Zuid-Korea de nadruk gelegd op het preventief verzorgen van de huid, en zo te werken naar de gewenste resultaten. Dit door middel van een consistente en persoonlijke huidverzorgingsroutine, met producten als etherische olies, serums, ampullen en allerlei soorten maskers. 

De bovengenoemde routine, die soms tot wel tien stappen vergt, kan een tijdrovende taak zijn. Maar deze langdurige, zachte benadering van de huid schijnt beloont te worden met die kenmerkende, dewy “K-beauty-gloed”. Je moet er wat voor over hebben…  

Bij K-beauty draait het allemaal om gepersonaliseerde verzorging

Vóór je je waagt aan de uitgebreide schooheidsroutine is het begrijpen van jouw eigen velletje is een belangrijk punt. Elke huid is namelijk uniek en vergt volgens het K-beauty fenomeen een andere aanpak. Maak een balans op van welke producten je gebruikt en waar je ooit een allergische reactie op hebt gehad. Kijk vervolgens naar welke ingrediënten erin zitten. Doe hetzelfde met skincare waar je goed op reageert en bestudeer de ingrediëntenlijst. Zo kun je op een gegeven moment patronen herkennen, en daarmee dus ook smeersels die voor jou het beste werken. 

Zuid-Koreaanse beautyproducten hebben trouwens vaak een lichte structuur, hierdoor zijn ze flexibel in gebruik. Dat wil zeggen dat je zelf de voor jou nodige hoeveelheid kunt bepalen. Zo is de een al gebaat bij één laag van een bepaald product en heeft de andere profijt bij drie of meer meer lagen.

Korean-beauty: innovatief en geïnspireerd op de natuur

Of het nu Mizon’s beroemde All-in-One Snail Cream met ingrediënten als slakkenslijn is, of ampullen met micronaaldjes van natuurlijke stoffen uit de oceaan; K-beauty innoveert met unieke componenten die je vaak niet zult vinden in andere huidverzorging.

De 10-stappen beautyroutine volgens K-Beauty 

Oké, even resumé: K-Beauty bestaat dus stiekem al sinds jaar en dag, draait om preventief smeren, is innovatief en – we benoemden het al tussen neus en lippen door – bestaat uit een schoonheidsroutine van zo’n 10-stappen. Nu vraag je je vast af hoe die routine er dan precies uitziet. Nou, zet je schrap… komt-ie:

  1. Reinigen deel 1 – Maak het gezicht schoon met een oil cleanser om alle op olie geboseerde onzuiverheden te verwijderen.
  2. Reinigen deel 2 – Gebruik na de oil cleanser een zachte reiniger op waterbasis.
  3. Exfoliëren – Dit is een extraatje en hoef je dus niet dagelijks te doen. Het ligt eraan hoe vaak jouw huid erom vraagt. 
  4. Hydraterende toner – Dit gebruik je om de pH-waarde van de huid in balans te brengen en een kick-start aan de hydratatie te geven.
  5. Essence – Dit is een lichte serumvorm die je aanbrengt ter versterking van het hydratatieproces.
  6. Gezichtsolies, serums, ampullen – Dit zijn de meest gepersonaliseerde stappen van jouw routine. Hierbij gaat het erom je te richten op de specifieke problemen die je wilt aanpakken.
  7. Masker – Dit kan bijvoorbeeld een sheetmask zijn of een andere hydraterende masker. Net als stap 3 is dit ook niet elke dag noodzakelijk en afhankelijk van de behoeften van jouw huid.
  8. Oogcrème – Een stap die je conform K-Beauty wel dagelijks dient uit te voeren.
  9. Vochtinbrengende crème – “Seal” alle lagen met een vochtinbrengende crème.
  10. SPF – In de ochtend sluit je de routine af met een beschermend smeersel. (De negen voorgaande stappen dien je ’s ochtends én ’s avonds uit te voeren.)

Zelf aan de slag met K-Beauty?

Denk nu niet dat je álle bovengenoemde stappen moet volgen, want bij K-beauty gaat het om wat past bij jouw huid. Remember? Het zou zomaar kunnen dat jij meer stappen nodig hebt, of – lucky you – minder. In Zuid-Korea is er overigens een groep vrouwen voor wie één al stap te veel moeite is. De zogenoemde Escape The Corset-beweging zet zich af tegen het tijdrovende schoonheidsideaal van het land. Maar goed, dat is een ander verhaal waar je hier meer over kunt lezen. 

Enfin, K-Beauty… was jij er al bekend mee en ga jij je wél wagen aan deze meer-staps beautyroutine? Ah please, post even een fotootje van het resultaat op We Are Eves 😉