jij leest

spieken op de shelfie van fotomodel en schrijver tanja kok.

21

spieken op de shelfie van fotomodel en schrijver tanja kok.

Shelfie Tanja Kok

Het is weer tijd voor een rondje ongegeneerd spieken op een heerlijke shelfie! We trapten deze rubriek af met interieurstylist Demi Bo en dit keer is het de beurt aan Tanja Kok. Deze duizendpoot is fotomodel, spreker, auteur van het boek ‘Help! Ik ben model én – leuk feitje – sinds kort een van onze Beauty Editors. Na jarenlang gewerkt en gewoond te hebben in verschillende modesteden is de blondine weer neergestreken in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Wij bezochten haar in haar gezellige appartement. Wat begon als een kijkje op Tanja’s beautyplankje, mondde uit in een inspirerend (schoonheids)praatje. Zo vertelde ze dat het in de modellenwereld vaak meer om uitstraling dan uiterlijk gaat, deelde ze een shocking verhaal over onhygiënisch make-upgebruik en een paar fijne beautytips. 

So what’s on that shelfie?

Laten we maar meteen met de shelfie beginnen, want we zijn retenieuwsgierig naar wat er op het beautyplankje van een fotomodel te vinden is. Lucky us mochten we dus even bij Tanja spieken. De Amsterdamse is volgens eigen zeggen gek op producten uit de Franse apotheek. Bij een bezoek aan Parijs kan ze moeilijk voorbij het groene knipperende neonkruis lopen en moét ze naar binnen voor een tube van Embryolisse. De crème is dun en zacht, smeert lekker uit, trekt snel in en is de perfecte basis/primer voor je make-up. Daarnaast maakt ze graag een stop bij de farmacie voor Biafine. Dit is een helende en pijnstillende zalf die eigenlijk bedoeld is voor brandwonden, maar ook ideaal is als je bent verbrand door de zon. Andere twee favorieten: L’huile de Leonor Greyl Olie voor je haar en Nuxe Olie voor je huid. Tanja: Deze beautyproducten uit de apotheek zijn vaak wat voordeliger dan grote beautymerken. Er is niet veel aandacht voor de verpakking, maar dat kan me dus echt niets schelen. Het werkt!”

Portret Tanja Kok

Nog meer fijne producten

Uiteraard heeft Tanja ook andere fijne producten op haar shelfie staan, waarvoor je niet bij de Franse apotheek langs hoeft te gaan. Hier komen ze:

Wil je nog even rustig op Tanja’s shelfie snuffelen? Hier kun je op elk moment van de dag op haar online beautyplankje koekeloeren. En uiteraard kun je haar beauty favourites op de wishlist van jouw eigen shelfie plaatsen. 

Tanja Kok

Schoonheid volgens Tanja: laat je flaws zien

Naast de producten op de shelfie van Tanja waren we ook erg benieuwd naar wat schoonheid nu betekent voor iemand die werkzaam is als fotomodel, een beroep waar het voornamelijk over uiterlijke perfectie lijkt te gaan. Dit laatste blijkt niet helemaal te kloppen, want dit is wat ze erover te zeggen heeft:  “Als model moet je authentiek zijn, écht zijn! Dat hoorde ik steeds van mensen uit de fashionindustrie. Het is een modewoord ‘authentiek’, maar het is wel waar. Het is goed om je te onderscheiden. Je moet je flaws, je opvallende uiterlijke kenmerken, gewoon laten zien. […] Bijvoorbeeld Lara Stone, zij maakte van het spleetje tussen haar tanden haar handelsmerk én heeft voor een fashionmodel eigenlijk te veel body en borsten. Ze hield vol en na jarenlang struggelen brak ze, mede door haar persoonlijkheid, toch door.”

Niet de juiste lengte, wél de klussen

Het lijkt ons wel pittig om jezelf staande te houden in de modellenwereld, maar Tanja bewijst net als Lara Stone dat je je niet moet laten weerhouden door iets als een “flaw”. Sterker nog, je kunt het laten zien en er trots op zijn. Zelf heeft de blondine niet de juiste modellenlengte – ze komt twee centimeter te kort – en desondanks ontbreekt het haar niet aan klussen. Ook niet toen ze in Parijs woonde en iets meer vormen kreeg. You go girl!  

Oké, check…je flaws moet je dus omarmen. In het kader van uiterlijk en onzekerheden vroegen wij aan Tanja wat ze wel mooi vindt aan zichzelf. “Ik ben blij met mijn volle lippen, flinke bos haar en mijn groene ogen. Ik houd van less is more en draag in mijn vrije tijd dan ook bijna geen make-up. Ik denk dat als je ouder wordt dat veel mooier is dan een dikke laag plamuur op je gezicht om de boel te shapen. Natuurlijk heb ik net als iedereen ook mindere dagen, maar als ik blij ben hoor ik vaak dat ik echt straal.”

Tanja Kok

Het belang van hygiënische make-up

Voor Tanja voelt het als haar plicht om anderen te waarschuwen voor vervuilde make-up. Tijdens ons praatje kwam namelijk ter sprake dat het model onlangs is geopereerd aan haar oog. De reden hiervan is op z’n zachtst gezegd shocking te noemen en herinnert ons aan het belang van hygiënisch make-upgebruik.

Tanja: “[…] Ik was voor een catalogus shoot op Mallorca. ’s Morgens keek in de beautycase van de Spaanse visagist. Een chaos: een vieze borstel, sporen van mascara, een potje zonder deksel. We waren aan de late kant, de zon kwam al op en de visagist begon al te kwasten. Had ik er maar iets van gezegd. Terug in het vliegtuig zwol mijn ooglid op en ik kon bijna niets meer zien. Thuis ging ik meteen naar de oogarts. Die vertelde dat er vaker modellen en actrices met zo’n heftige oogontsteking binnenkomen. Ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis en werd in twee maanden tijd drie keer aan mijn oog geopereerd. Ik was bang dat ik nooit meer mijn modellenwerk zou kunnen doen.” Aii, jullie zijn dus gewaarschuwd ladies!

Slimme tip van Tanja

“Neem voor de zekerheid je eigen mascara (eyeliner en oogpotlood) mee als je ergens wordt opgemaakt. Dat vinden de meeste visagisten overigens alleen maar fijn. Leen ook geen oogmake-up van vriendinnen. Daarnaast raadt ze het af om in make-upwinkels zomaar van alles op je gezicht te smeren, lipstick in het bijzonder. Als iemand het virus Herpes Simplex heeft kan dat via een gebruikte lippenstift overgebracht worden, waardoor je een koortslip kunt krijgen.”

De rolmodellen van…

Last, but not least waren wij wel nieuwsgierig naar Tanja’s grote rolmodellen. “Eén van mijn favoriete supermodellen is Lauren Hutton. Ze was dertig toen ze een exclusief cosmeticacontract met Revlon tekende. […] Op haar 73ste werd ze het gezicht van Calvin Klein-ondergoed. Als model denk je weleens straks is het vast (bijna) over, maar zo’n verhaal geeft de burger moed ;)! Een ander rolmodel vind ik Meghan Markle, die zich, ook al voordat ze met haar prins Harry trouwde, uitsprak tegen onrecht en ongelijkheid. Toen ze begon als actrice in Hollywood baalde ze ervan dat alles daar draait om labels als zwart, wit, blond, dun, dik, jong en oud.” 

Meer van Tanja zien? Houd We Are Eves vooral in de gaten, want je zal haar als nieuwbakken Beauty Editor nog vaker op onze community-feed voorbij zien komen. 

Beeld: Robbert Jongkind