jij leest

Micellair water: bs of geen bs?

0

Micellair water: bs of geen bs?

Micellair water

Er zijn tal van cosmeticamerken die het tegenwoordig in hun assortiment aanbieden: micellair water. Deze gezichtsreinigende vloeistof is booming. Beauty-experts en make-artiesten wereldwijd lopen ermee weg. Maar loont het eigenlijk wel om het in je dagelijks schoonheidsritueel op te nemen? Of is het weer de zoveelste marketingtruc? Want laten we eerlijk wezen, voor het oog ziet het er niet anders uit dan water uit de kraan. De hoogste tijd voor nader onderzoek. 

Meer dan water…

Hoewel micellair water hetzelfde oogt als het water dat uit de kraan vloeit, schijnt het een doeltreffendere werking te hebben. Het is een reinigingsmiddel dat op een milde manier make-up en andere vuilresten verwijdert. Volgens beauty-experts zouden vanwege de zachte werking met name mensen met een droge of (acne)gevoelige huid er baat bij hebben. Maar hoe zit dat dan precies? Nou uh, pak je pen en papier er maar bij mensen…

Micellair water, hydrofiel en lipofiel?

In micellair water zitten zogeheten surfactanten. Een belangrijk kenmerk hiervan is dat deze opgebouwd zijn uit twee delen: een hydrofiel kopje en een lipofiel staartje. Het hydrofiele gedeelte voelt zich aangetrokken tot water (‘hydro’ staat tevens voor water) en de lipofiele staart voelt zich aangetrokken tot vet. Niet zo gek als je je bedenkt dat ‘lipo’ staat voor vet en ‘file’ voor ‘houden van’.

Hydrofiel en lipofiel zijn dus elkaars tegenpolen. De huid kun je daarom niet grondig kunt reinigen met alleen water. Overtollig talg (vet) of make-up producten op oliebasis blijven gedeeltelijk achter omdat ze niet worden opgenomen. Voor een goede reiniging heb je daarom een product nodig dat surfactanten bevat. Voeg je dit aan water toe dan vormen ze kleine clusters, ‘micellen’ genoemd. Het vergt even wat verbeeldingsvermogen, maar zie het voor je als ronde bolletjes waarbij de lipofiele staarten naar binnen wijzen en de hydrofiele koppen naar buiten. Op deze manier zijn de staartjes (de vetliefhebbers) beschermd tegen het water.

En nu even in Jip & Janneke-taal s’il vous plaît

Micellair water betekent dat er olie zit in een waterige oplossing…. there u go. Olie en water kunnen niet met elkaar mengen, maar doordat zoals hierboven omschreven een micel wordt gevormd, wordt dit probleem overwonnen. Wanneer de micellen op je wattenschijfje zitten, werken ze als een magneet en trekken onzuiverheden, make-up resten en overtollige talg naar zich toe zodra het product in aanraking komt met je huid. Zo is waterproof oogmake-up opgewassen tegen gewoon water, maar niet tegen de micellair variant. Kortom, een kei in het verwijderen van hardnekkige make-up. En volgens de experts krijg je er als toetje een gehydrateerde huid bij.

Micellair water: de conclusie…

En? Wat is jouw gevoel na het lezen van bovenstaande… is micellair water bs of geen bs? Een aantal members zijn er in ieder geval erg over te spreken. Hieronder vind je een paar favorieten van de community. Heb jij ook een favoriet? Laat het ons weten in een post op We Are Eves.

Bronnen: wellnessacademie.com & flair.be