Het is een van de grootste ergernissen: joekels van donkere kringen onder je ogen. Nu vroegen we ons af of je er überhaupt wat aan kunt doen. En of de tig soorten crèmes, serums en ooggels die hiervoor verkrijgbaar zijn wel écht helpen. Wij gingen op onderzoek uit.
Wallen versus donkere kringen
Allereerst is het goed om te weten dat – deze twee worden vaak met elkaar verward – donkere kringen en wallen niet hetzelfde zijn. Een wal is een uitbochting onder het oog naar buiten. Het ontstaat door een te veel aan huid of vet. Dit dient min of meer als een stootkussentje, welke ervoor zorgt dat het oog kan draaien ten opzichte van de kas. Hebben jouw ouders dit “kussen/vetophoping-kje” ook, dan is de kans groot dat jij het ook hebt, of zult krijgen. En bedankt paps en mams.
Een (donkere) kring is de groef onder de wal, het greppeltje om het maar even zo te noemen. Deze is vaak donkerder van kleur en kan genetisch bepaald zijn. Daarnaast kan de oorzaak een gebrek aan vocht zijn. Dit vanwege een vochttekort van het algehele lichaam, of omdat je vochthuishouding in de war is door ziekte of slecht slapen. Hierdoor wordt de huid onder je ogen dunner. Je kijkt dus als het ware doorheen en ziet het grijze botvlies van je schedel, alsmede de blauwige bloedvaten. En dit vriendin, zijn dus de beruchte kringen.
Donkere kringen SOS
Naast de bovengenoemde punten zijn er nog wat oorzaken te noemen:
– Huidirritatie
– Allergieën
– Natuurlijke schaduw die ontstaat door diepliggende ogen of een hangende huid
– schade door de zon
– Beschadigde huidcellen rondom de ogen
Enfin, we weten inmiddels waar donkere kringen vandaan kunnen komen, en dat we ze niet moeten verwarren met een wal. Dan rest de vraag: wat kun je ertegen doen? Een mega spoiler dit, maar realiseer je dat je er vrijwel nooit helemaal vanaf kunt komen. Wel kun je de huid rondom je ogen er aanmerkelijker beter uit laten zien. Allereerst is een goede nachtrust en voldoende water drinken geen overbodige luxe. Probeer daarnaast zo min mogelijk of geen alcohol en cafeïne te drinken. Maar er is meer…
Wait what! Aambeienzalf?
Dit bijzondere wondermiddel is overgewaaid uit Hollywood: aambeienzalf. Hoe het kan dat dit echt blijkt te werken? De zalf irriteert de huid, waardoor er een zwelling onder de ogen ontstaat. Dit heeft tot gevolg dat het huidgebied hier dikker wordt en de donkere kleur (tijdelijk) minder zichtbaar is. Fijn, maar alleen al het woord “irritatie” vinden wij persoonlijk een tikkeltje eng klinken. Daarbij schijnt dagelijks gebruik zelfs exceem en huidschilfers te kunnen veroorzaken. Dusss, no gracias, wij houden het dan liever bij – al is er geen wetenschappelijk bewijs dat het helpt – komkommerschijfjes.
Smeersels tegen donkere kringen
We worden doodgegooid met serums, oogcrèmes en vochtinbrengende sticks waarmee je donkere kringen te lijf zou kunnen gaan. Doordat deze middelen een hoge concentratie aan fruitzuren bevatten is de belofte extra huidweefsel. Hierdoor wordt het moeilijker door de huid heen te kijken en de donkergetinte onderliggende kleur (lees: kringen) te zien. Maar ook hier weer een haakje… Er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat de huid rondom je ogen een andere verzorging dan de rest van je gezichtshuid nodig heeft. Wat je daarom sowieso kunt doen is smeren met een lichtgewicht crème (bestemd voor het volledige gezicht), die een SPF van minimaal 30 bevat. De zonnefilter beschermt onder andere tegen rimpels en overproductie van melanine, die donkere kringen nog erger maakt. Buiten kun je jezelf extra beschermen door een zonnebril te dragen.
En als niets helpt…
…kun je jouw heil in de medische hoek zoeken. Injectables, een laser-, licht en radiogolfbehandeling of een chemische peeling kunnen donkere kringen verhelpen. Laat je wel even goed adviseren door een cosmetisch dermatoloog. Die kan bepalen wat het meest geschikt is voor jou. Trouwens, we moeten eeeeven een stap terug, want een goede concealer biedt ook altijd een goede uitweg als niets helpt. Er is overigens nog één optie: gewoon accepteren dat die krengen er zitten…
Weet jij een slimme truc tegen donkere kringen? Laat het ons dan vooral weten in een post op We Are Eves.
Bron: dokterdokter.nl / paulaschoice.nl